måndag 8 oktober 2012

Flugsvamps varelser i ett ljusarrangemang


I veckan har jag haft fullt upp med mina bidrag till Pysselstafetten. För nu börjar det närma sig i morgon är det min tur att visa upp mitt första bidrag. De andra bidraget har tagit lite tid att göra så det är inte färdigt ännu. Men som tur var jag tid ända till vecka 43, så den skall nog bli färdig. Dagens inlägg har jag också spånat kring. Jag ville så gärna hinna delta i klockarbarn återbruksutmaning. Jag hade tur när jag hittade mina flugsvamps varelse. Dem har jag inte visat tidigare på bloggen.

Varelserna är gjorda av stommen från trådrullar. En del trådrullar har en plast eller träbotten som tråden är upprullad på. Det finns även tråd som är upprullad på en kartong rulle  Mina barn har börjat kalla mig för skrotsamlare. För jag kan aldrig längre slänga saker utan allt kan bli material till något projekt. På varje rulle klistrade jag fast en vit flörtkula, målade ett ansikte med en glad min. På huvudet fick dem en hatt som jag målade och lackade. Armarna är gjorda av ståltråd som jag har målat vit och som är fastlimmad på varelsens rygg. I botten har jag tryckt in lite vitt papper.

Vad kan dessa varelser användas till? Här kommer ett tips som jag använder dem till just nu. Jag minns inte varför dem blev till eller vad jag använde dem till då. Förmodligen något liknande uppsättning som hade med hösten att göra.



            Där fick flugsvamps varelserna ett passande hem bland höstlöven och värmen från ljuset.


Här följer en beskrivning hur jag gjorde hösttallriken. Idén kom ursprungligen från Åsa.Li bidrag till Pysselstafetten  Hon hade gjort ett utomhus arrangemang  Detta ljusarrangemang bör njutas av inomhus eftersom varelserna inte tål fuktiga väder. Jag har använt ett glasfat, häftmassa och ett ljus. Som du kan se är det bark runt mitt ljus. Det var ett ljus som jag har fyndat en gång. Jag älskar saker som ser lite annorlunda ut.


När jag var på promenad med hunden såg jag att det redan hade börjat samlats lövhögar på en del ställen. Hemma i trädgården har det inte ännu fallit ner så många löv. Jag tog ett varv runt trädgården med näsa ner i baken för att spana in löv. Vad förvånad jag blev att Rodendrons löv var så vackra. Riktigt citrongula. Grannens fina röda löv hade också blåst in, läs gärna min lycka förra året över min grannes fina löv: vinden gav mig ett skapar material


Häftmassa går att använda till det mesta. Till och med att fästa löv på en glastallrik. Även ljuset har fått lite häftmassa under för att det skall stå stadigt.


När hela fatet var täckt med löven satte jag även lite häftmassa under varelserna och tryckte ditt dem. Jag hittade också andra svampar och björnbär som jag har gjort av lera.

9 kommentarer:

  1. Jag har funderat på att göra ett inlägg om hur jag går till väga med att gjuta ljus, men det har jag inte tid med idag. Återstår att se om det blir en annan gång.
    Men lite snabbt...
    Jag smälter min ljusmassa i vattenbad - häller stearinet i en konservburk (typ stor ananasburk) och ställer den i en gryta (OBS! En gryta som bara används till detta, då det brukar söla en del i grytan).
    Ja, så ska det då vara vatten i grytan. Låt stå tills allt stearin är smält.
    Välj form (köpt eller återbruka mjölkkartong som du gör ett hål för veken i botten på) Trä i veken, fäst med häftmassa i botten (underifrån) så veken sitter fast och så hålet täpps till ordentligt.
    Fäst veken upptill (mjölkkartong får man ju klippa sönder före - klipp bort överdelen på kartongen) med en pinne som vilar på kartongens kanter.
    Så är det bara att hälla i den smälta massan. Finns en bra tång/handtag att köpa på Slöjd-Detaljer som gör själva upptömmandet smidigare och säkrare.
    TIDNINGSPAPPER ska användas och skydda bänkar med!! Inte så kul att ha stearinkladd överallt.
    Är det mycket skräp med i stearinet så kan man sila bort det med en tesil när man häller upp det.
    Bra att ha till hands är också en stor skål med plan botten, fylld med kallt vatten. Om man inte fått helt tätt vid veken i botten och det börjar läcka ut, så är det bara att sänka ner hela ljusformen i vattnet, så får man slut på läckaget.
    Så behöver ljuset ca ett dygn på sig att stelna (beror ju på tjockleken)

    Hmmm... en hel uppsats. Fråga vidare om det är något som är oklart!

    SvaraRadera
  2. Tillägg:
    När ljuset stelnat så blir det ett hål i, som är bra att fylla på med mer stearin.
    Lycka till med din gjutning!

    SvaraRadera
  3. Höstlövens färger är verkligen imponerande. Fint arrangemang

    SvaraRadera
  4. Fiffigt att använda häftmassa!

    SvaraRadera
  5. Så fin din hösttallrik blev! Om man bara kunde bevara höstlöven när dom är som vackrast ...

    SvaraRadera
  6. Kul att jag inspirerade dig:-) Arangemanget var jättefint och toksöta var svamparna. Funderar om de skulle gå och göra nån liknande grej fast man pressar löven och sätter det i glasram med ett ljus på. Vad tror du?

    SvaraRadera
  7. Det låter fint! Undrar just vad du tänkte att placera ljuset i glasramen. Låter enormt spännande!

    SvaraRadera
  8. Vilka söta småttingar!! Giftfria hoppas jag :) Smart att använda häftmassa för att hålla löven på plats!! Jättefint!! Men jag undrar just hur det skulle bli att bara ha löv på fat och sedan lägga ytterligare ett glasfat ovanpå. Kan kanske funka som engångsföreteelse vid servering av t ex ost..

    SvaraRadera
  9. Tack för era kommentarer. Lopplisa: svårt att svara på men det hade vart fint till ostbrickan. Du får testa! Men ser en nackdel nu efter 2 dagar det är att löven börjar torka. Kanske jag skulle stänka lite vatten på dem för att dem skall bibehålla sin lyster och färskhet?

    SvaraRadera