torsdag 25 juli 2013

Pysseldag med en ung konstnär


I går lånade jag hem min brors flicka Anna. Jag o Anna hade en heldags pyssel. Anna är 9 år och skall snart börja i tredje klass. I julas när jag var hemma hos brorsan visade Anna sina fina tomte skapelser som hon hade klistrat ihop med tejp och toarullar, se länken Slut på limmet använd tejp. I gårdagens pyssel dag fick jag uppleva hennes talang med att kunna se, vad olika material kan formas till. Hon har en fantastisk fantasi och mängder av idéer. Under vår pysseldag startade vi med att förvandla vita värmeljus till designade festljus. Anna startade att måla med ljusfärgerna med glitter. Dem är svåra att måla med. Jag tog då fram ljusplattorna som även går att forma som en deg. Men det finns även små formar att trycka ut med. Hjärtan formarna ser du på ljuset i mitten längst upp. På sista ljuset på nedersta raden är det ett grönt hjärtan i mitten ovan på en röd triangel. Anna prövade även att måla på ljusplattorna med ljusfärgerna och det fungerade.


När vi kände oss färdiga med ljus pysslet plockade jag fram återvinnings material. På en kartong skiva målade Anna på frihand direkt med penseln utan skiss med blyerts en hund. Det är vår hund Pepper som hon har målat av.


På ett kartonglock målade Anna en plats för svampflickan och svamppojken som hon först hade skapat. Svampfigurerna skulle ha någonstans att bo. Det blev lite skog, gräs och havet med vass.


Det sista pysslet som Anna avslutade dagen med var en förvaringslåda i form av ett coolt monster. Locket på lådan har är klätt med ett orange färgat pälstyg. Ansiktet är gjort av relief pasta som hade stelnat. Men som hade en konsistens som lera. Det lukade klister, men var formbart. Den torkade pastan fungerade att limma fast med limpistolen och att måla på. Det var en intensiv pysseldag, men mycket rolig och givande dag. Det var uppskattat av min brors flicka. Så detta kommer jag att ha fler gånger.

2 kommentarer:

  1. Det är roligt att pyssla med barn (jag har ju en del gästpysslare) - dom har en sån imponerande kreativitet. Jag förstår att Anna uppskattar sin pysselfaster, med allt material du har.

    SvaraRadera
  2. Å vilken härlig dag! Av ungar får man mängder av inspiration. Felicia brukar säga "mamma jag har en ide" då blir man stolt.

    SvaraRadera