onsdag 9 juli 2014

Naturens smakrika delikatesserI år är det Hallonens år! De tre senaste åren har jag plockat runt 3 deciliter vild hallon för att göra snaps. I år har jag bestämt mig för att inte göra någon snaps. Istället tänker jag mer hälsosamt med att styck frysa hallonen. För att kunna ta fram till morgon muslin.


Tvärsöver vår tomt finns det en fårhage där växer det fullt med hallonbuskar. Det gör det även jäms med vårt staket på en del ställen. Lika så runt om på tomten. Sly kallas även hallonbuskarna för dem växer upp lite här och där i trädgården. Vi brukar klippa bort dem när vi hinner med. Vi har en ganska stor tomt och mycket rabatter så det är svårt att hinna med att hålla undan både ogräs o sly. Men i år är jag ganska glad att jag inte har hunnit med att klippa bort hallonbuskarna. För på varje buske hänger det driver med hallon. 


I två dagar har jag varit ute och plockat av buskarna. De jag kommer åt för jämte hallonbuskar växer ofta brännässlor. Förutom att det finns mängder av hallon på varje buske så är bären extremt stora. Dem är nästan jämförbara med de odlade trädgårdshallonen. Det är stor skillnad i smaken på de odlade hallonen och de vilda. På dessa två dagar fick jag ihop 2 liter bär.


Genom att strö ut bären på en bricka så de inte fastnar i varandra. Du kanske också har ett löstagbart fack i frysen för styck infrysning? Vi köpte frysen förra året. Men då prövade jag aldrig tekniken. Innan har jag alltid hällt direkt i plastpåsarna. Nackdelen är då efter infrysningen att alla bär sitter fast i en stor klump.

2 kommentarer:

  1. Oj! Vilken skörd! Hallon är mums, men själv får jag nöja med att då och då köpa en dyr lite låda i affären. Ja, och nu kan ju förstås inte dessa jämföras med dina smak, kan jag tro. Lyllo dej som verkar vara självförsörjande på hallonfronten!

    SvaraRadera
  2. Hallon är mitt favoritbär och det enda jag plockar. Jag har ju också en egen hallondjungel på tomten, men det dröjer ett tag innan dom mognar här. Man känner sig rik när man får fylla frysen med dessa härliga bär. Jag har inte styckfryst, men är dom bara hela och torra så går det också att frysa i kartong och ändå kunna ta loss dom styckvis sen.

    SvaraRadera