onsdag 24 juni 2015

Olika kartongers egenskaper

                                                             Hej!

I dagens inlägg på #företagarensbloggutmaning #10 skall jag inte göra reklam för vin :). Jag hade istället tänkt att dela med mig av mina kunskaper om olika kartonger som du kan använda i ditt skapande eller tillsammans med barnen. Av egen erfarenhet så har jag upptäckt att kartong är inte bara kartong. Utan att dem har olika egenskaper med för och nackdelar som är bra att känna till. Till exempel så blev det ett misslyckat projekt när jag jobbade på förskolan. När barnen skulle måla på kartongbitar som vi hade klippt i kvadrater. Barnen hade målat enormt fina tavlor som vid torkningen böjde sig. Det var inte roligt att se barnens ledsna miner pågrund av våra dåliga kunskaper om kartonger. Jag använder mycket olika kartonger/förpackningar i mitt skapande. Här nedan har jag gjort en lista med egenskaper, för och nackdelar.

Bag in box:

Är den kartong/förpackningen som jag varmt kan rekommendera till de mesta i skaparform. Förpackningen ändrar inte form när du målar på den, den går att klistra. Den ända nackdel som kartongen har, den är stel,fast. Den är lite trög att klippa i. Vid böjning bildas det veck som inte går bort. Kartongen går dock inte av, men formen efter böjning blir slapp och veckig.


ICAs Cornflakes:

Detta är en förpackning/kartong som jag nyligen har lärt känna. Den är fantastisk att jobba med! Den håller formen vid målning, går att klistra och den är böj och formbar. Kartongen har lite gummi känsla. Jag använde förpackningen när jag skulle göra mina strut torn på borgen. Nu använder jag förpackningen att forma blad av i ett projekt som jag kommer att visa framöver. Förpackningen är lätt att klippa i för den är ganska tunn. 

Mörk choklad:

Denna förpackning är en mycket tunn kartong. Den håller formen vid målning, är lätt att klippa i, går att klistra och är formbar. Men skillnaden mellan cornflakes kartongen och den mörka chokladen är att den mörka chokladen har mer pappers känsla. Det gör att den inte stannar kvar i den formen som du böjer den till som Cornflakes förpackningen gör. Denna förpackning använder jag till små detaljer som till exempel träpanelen på sjöbodarna och plankorna på bryggorna.

Tjockare kartong från lådor:

Här är den typ av kartong som vi ofta väljer att återanvända. Om du studerar kartongen närmare så kan du se att den består av olika skick. Det är ihop klistrade tunnare kartonger med wellpapp emellan. Jag antar att det är anledningen att kartongen inte håller formen när det kommer olika former av vått på den. Det fungerar att klistra med, men observera att du då får du använda tryck för att platta till eller limpistol. Kartongen är däremot böj och formbar. Jag har inte försökt att använda kartongen till dem ändamålen, så jag kan inte uttala mig hur kartongen fungerar i dem sammanhangen. Jag har däremot använt kartongen som ett mellan skick i de tjockare sjöbodarna eftersom bag in box kartongen är så tunn.

3 kommentarer:

  1. tack för kul tips med olika kartongers egenskaper... :)

    SvaraRadera
  2. Jättebra information! Det är sånt man inte riktigt tänker på men som absolut är bra att kunna när man ska pyssla. Tack, jag ska nog samla lite olika kartonger till lite projekt. :)

    SvaraRadera
  3. Har aldrig tänkt på hur många sorters kartong det finns. Men självklart gör det!

    SvaraRadera