lördag 21 januari 2012

Barnen blev våra handledare




För ungefär 8 år sedan började mina barn bearbeta sina föräldrar att tänka miljömedvetet. I skolan hade barnen fått lära sig om miljötänket och nu ville dem få oss att inse hur viktigt och lätt det var att sortera. Det var många diskussioner innan dem fick oss att börja sortera. Även om vi ville hjälpa naturen och våra barns framtid så var vi inte lika positiva till att börja sortera vårt skräp. För när man skall lägga extra tid och energi så vill man ju kunna tjäna lite pengar på besväret. Det kan jag ju säga att vi inte gjorde då vi startade återvinna för 7 år sedan. Det är först nu som man får tillbaka pengar på att vi redan har kommit in i återvinningstänket.  Det stora mot argumentet till att jag och min man ansåg att vi inte ville börja återvinna var att vi inte hann med och vi hade ingen plats. Sen var det också så bekvämt att bara ”knö” ner förpackningarna i skräppåsen och ”dumpa” ner den i soptunnan. Därefter var ju var det inte mer våra bekymmer. Barnen fick oss att få dåligt samvete vad vi gjorde med miljön så vi bestämde oss för att pröva. Planen var att ha olika lådor under diskbänken. Men då kom nästan problem var skulle vi ha tomflaskorna som jag sparade till saften, som jag brukar göra själv. Så vi startade med en stor plastpåse hängande nedre skåpsdörren.. Nu 7 år senare hänger plastpåsen fortfarande kvar. Där lägger vi i alla ursköljda förpackningar och viker ihop. Under diskbänken ser det ut som tidigare. Istället har vi pappers påsar i källaren där vi sorterar de olika materialen av förpackningarna.



Det som också var jobbigt i början var de förpackningar som skulle sköljas ur. De var söligt och äckligt… Men jag vande mig allt eftersom. Mjölkförpackningarna öppnas upp och sköljs ur, vänd upp ner så vattnet rinner ur. Sen viks förpackningen ner så den tar mindre plats. Förpackningen sorteras på kartong.












Här har vi tomma konservburkar även dem sköljs ur, vänds upp och ner. Sedan brukar jag stänga locket annars är det lätt att skära sig på dem vassa kanterna. Även dem stoppar jag ner i plastpåsen. Där stoppar jag i alla materialen och när plastpåsen är full går jag till källaren och sorterar de olika materialen för sig.Konservburkar sorteras på metall. I början när vi startade med återvinning hade vi våra barn som handledare. Dem lärde oss att på varje förpackning står det vilket material varje förpackning skall sorteras som. En del förpackningar innehåller flera olika material. Exempel på dessa förpackningar kan vara glasburkar. Där är oftast locket gjort i metall. kryddburkar av glas har oftast ett plastlock.



Även köttförpackningen går att återvinna nu på senare år då det även går att återvinna mjukplast tillsammans med hårdplast. Vilket betyder att alla sorters plastpåsar även återvinns. Även köttförpackningarna sköljs ut och dropp torkar och in i plastpåsen.





När de sorterade pappers påsarna i källaren är fulla är det dags att åka med bilen till återvinningsstationen. Jag kör aldrig extra bara för att slänga återvinning utan tar det på vägen om jag har ett annat ärende att göra. Det är ytligare ett miljösjäl att inte åka ut med bilen extra och släppa ut avgaser i naturen.










Så var vi framme på återvinningsstationen och där finns flera containrar för olika material så som kartong, tidningspapper, glas, kläder, plast, metall och batterier. Här ser vi en närbild på containern för plastförpackningar. När jag har tömt papperspåsen med mitt plastmaterial lägger jag sedan den tomma papperspåsen på kartongen för där kan man även lägga papperspåsar. Många som tömmer tidningar hystar i både påsen med tidningarna i containern. Det är väldigt bekvämt och tar några sekunder mindre tid. Så gjorde även jag i början, de flesta vill ju både spara tid och pengar. Men mina barn kom fram med pekpinnen och talade om att det där var fel sortering. Skall man sortera måste det gå till på rätt sätt annars skapar det mer jobb för processen av hela väggen i miljöarbete. Den ända containern där man kan stoppa i papperspåsen är i kartongcontainern.





1 kommentar:

  1. Hej Susanne!
    Jag känner igen oss från din text om återvinning av kartonger mm. Visst är det så att det är lite pyssel och tar plats..men det får det väl vara värt. Vi har två pappåsar där vi lägger de tomma torra kartongerna. I den ena hamnar alla kartonger, dvs papp, och i den andra glas, plast och metall. De blir fulla ungefär samtidigt och då tar vi med dem till återvinningen när vi ska handla och tömmer och sorterar mer noga vid tömningen (den blandade kassen). Det funkar också. För visst vill vi ha så rena och hälsosamma liv och miljöer som möjligt :)

    SvaraRadera