Jag har alltid kokat saft med min saftmaja. Se tidigare inlägg: Hemmagjord saft
Det som är
fördelen med en saftmaja är att man kan göra 5-6 liter saft åt gången. Men nackdelen
är att det då blir det flera flaskor med samma sort. Jag har bara gjort blandsaft
på olika bär innan. Men jag var lite nyfiken på att testa att göra med en sorts
bär åt gången och eventuellt tillsätta olika kryddor. Då är det en fördel om
det bara blir 1 eller 2 flaskor. För tänk om det inte är drickbart utan man
tvingas hälla ut all saft. Så jag investerade en silduk med hållare. Saftsilen med duk kostar runt 100 kr.
Att koka saft med en silduk fungerar helt olika jämfört med
saft majan som klarar sig själv helt. Man kan säga att det var mera moment att
göra, men samtidigt kändes det inte betungande. Det kändes spännande, men det
kanske var för det var en ny erfarenhet för mig. Med saftmaja ångar man ur
saften i bären. Jag kände mig osäker på hur jag skulle gå till väga så jag
googlade på hemmagjord saft och fick upp denna sidan:
Jag har färdiga påsar i frysen med olika bär som jag har plockat från min trädgård. Till den saften jag gjorde här har jag använt rödavinbär. Det är dem bären som jag har mest av i frysen. Jag tog en påse, varje påse innehåller
Samtidigt satte jag in de nytvättade förre detta
vodkaflaskorna i ugnen i 100 grader i 15 minuter. För att sterilisera dem, så att alla bakterie
skulle försvinna.
På internet sidan står det att det är viktigt att skumma av
efter att sockret har löst upp sig. Men jag hade inget skum i min saft. Det är
nästan så jag undrar om jag har gjort fel…..
Det stod att det är skummet som gör att saften möglar om man
inte väljer att använda konserveringsmedel som jag brukar göra. För av egen
erfarenhet vet jag att saften inte håller sig så länge utan att mögla. Jag
använder mig av detta konserveringsmedel som jag köper i livsmedelsaffären. Jag
tog en matsked och hällde i saften och rörde om. Sedan tog jag kanelstången och
stoppade i dem varma flaskorna som jag nu hade tagit ut från ugnen.
Jag smakade och den var väldigt god och annorlunda mot den saft jag brukar göra.. Kanelen bryter av så
att det inte blir så sött. Det blev tre flaskor, så den ena blev utan kanel och
den flaskan blev mycket sötare och inte lika god.
Kryddor och bär är gott!
SvaraRaderaKul att du är med i Mystery Box. Utmaningen har nu fått ett eget inlägg http://lekfulltmedkatarina.blogspot.se/2015/04/mystery-box.html Sprid gärna.