lördag 14 januari 2012

Marinerade kycklingspett med chilismak


Kycklingspett är en maträtt som har blivit oerhört omtyckt i butikernas charkdisk. Det kan man förstå eftersom dem har utökat med fler smaker. Det finns även att köpa i frysdisken som man snabbt kan värma i mikrovågsugnen. I vår familj är det en omtyckt maträtt, så vi ville pröva att laga maträtten själva från grunden. Vi använde inte något recept utan vi experimenterade i köket. Det är oftast då maträtterna blir som godast. Och dem blev mycket godare än dem köpta både om man jämför med de i frysdisken och de från charkdisken. För dem hemma gjorda smälter i munnen och sen kan ni själva sätta i ihop smaksättningen efter eget tycke och smak och om ni inte är så duktiga i köket att sätta ihop såsen som penslas över, så finns det ju massor av färdiga såser eller oljor som man kan pröva sig fram med.Vi använde oss av fryst kycklingfilé, som vi lät tina innan. Därefter delade vi varje filé i 2-3 avlånga bitar beroende på hur stora filéerna är. Varje bit blev ungefär 2 cm tjocka.


Sedan blandade vi ihop marinaden med Soya, Oliv olja, Sambala olek, vitlökspulver och Mexikansk kryddblandning i en skål.


Det var min son Christoffer som var kocken medan jag dokumenterade och kom med förslag. Vi lade in de delade tinade kycklingfiléerna i en 3 liters plastpåse, hällde på marinaden och gjorde en knut på påsen. Därefter gnid vi runt händerna med påsen så att marinaden skulle komma på alla delarna av filé bitarna.


Sedan fick marinad påsen ligga och gotta till sig i en timme i kylen. Därefter smälte vi smöret i stekpannan och stoppade i filéerna i stekpannan. Där brynte vi dem runt om.
Det finns att köpa träpinnar som är avsedda för grillspett i handeln. Dem ligger i storpack med ungefär 50 stycken pinnar.Efter att vi hade tagit upp dem från stekpannan träde vi på dem direkt på träpinnarna och lade dem i en långpanna. 


Nu var det tid för att blanda till såsen som sedan skall penslas ovan på filéerna. Till såsen som är avgörande vilken smak det blir på de färdiga grillspetten använde vi:

  • Sweet Chilisås
  • Ketchup
  • Salt
  • Peppar blandning från Chicken steak
  • Curry
  • Vitlökspulver
Såsen blandades ihop med en sked och penslades sedan över de brynta varma kycklingspetten. Därefter satte vi in dem i 225 grader ugnsvärme i 20-30 minuter. Efter halva tiden vände vi spetten för att dem skulle få färg på båda sidorna.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar