tisdag 13 mars 2012

En mycket speciell bonadDetta är ett gästpyssel från min farmor Anna som gick bort för några år sedan. Jag känner att jag vill visa vilka gener jag härstammar ifrån med tanke på mitt brinnande skapar intresse. Min farmor jobbade som sömmerska i många år och även på fritiden sydde hon till hela släkten och vänner och bekanta. Jag förstår inte hur hon hann med. Det var så bekvämt att lämna saker till lagningen och få andra saker sydda av en expert. I stället för att försöka lära sig själv. Men den sista kläddes plagget som farmor sydde var min största flicka Emelies balklänning till avslutningen i 9:an. Då hade farmor börjat tappa sin kunskap genom stroken som hon fick. Ja sydde klänningen med handledning av farmor och min faster Birgitta punschade farmor och hjälpte till med visa bitar på klänningen. Klänningen blev jättefin och lyckad. 

Denna skapelse som är en av farmors lapptekniks intresse är en bonad med en praktisk konstruktion för upphängnings anordning baktill.


Motivet är en 3D blomsterkorg med blommor.  korgen av det rutiga tyget är fyllde med vadd, så den blir lite upphöjd. Med en på sydd rosett i lila tyg.


Blommorna i tre olika färger och mönster är dem jag gillar mest på hela bonaden. För blommorna är Dem är så verkliga. Varje blomma är först handsydd och stoppad och sen fast satt på bottentyget.När jag ser bonaden kliar det i fingrarna att skapa en liknande.


Den ljusblåa botten tygget är också vadderat och sytt med ett speciellt redskap eller tillbehör till symaskinen. Vet inte vad tillbehöret kallas. Men det är ett tillbehör som kommer med när man köper en symaskin. Jag har också en liknande, men har inte prövat att sy med den.

                                           
                                          Ramen är av ett lila tyg som är runt omkring det blåa bottentyget.

                    
                       Baksidans konstruktion med en liten skåra där pinnen eller beslaget är insydd.

3 kommentarer:

 1. Heja mormor!(och dig)
  Kul att läsa. Ska visa mamma också.
  /Pernilla

  SvaraRadera
 2. Tack Pernilla! Hälsa mamma, hoppas att hon tycker det är okeay att hennes namn är med. Det blir mer personligare att skriva med namnet och en annan inlevelse än bara skriva faster. Glöm inte att titta in i morgon som är en alldeles speciell dag för mig. Då är det jag som har stafettpinnen på Pysselstafetten :))

  SvaraRadera
 3. Kul att du gillade mitt pyssel:)
  Ja, Mod Podge är som ett lacklim.

  Kram Tesa

  SvaraRadera