söndag 29 april 2012

Planterat, vilt, skadedjur och köksträdgården


Om jag skulle hinna med att dokumentera trädgårdens utveckling skulle jag göra inlägg varje dag som handlade om min trädgård. Men det skulle bli ganska trist eftersom jag inte har riktat mig in på att bara blogga om trädgård. Men så mycket händer det på våren. Jag älskar våren, den ger mig så kraft och samtidigt blir jag så trött av den starka vårluften.
Här ser ni Nunneörten som är en av de nya arterna i min trädgård. Jag planterade den för 2 år sedan. Det var lökar som jag köpte på Botaniska Konnässörsklubbben: http://gotbot.se/kulturvast_templates/Kultur_ArticlePage.aspx?id=59144

Varje år när Nunneörtens bladverk börjar breda ut sig tror jag att det är något ogräs som växer i rabatten. Om ni tittar närmare på bladen så är det likt ett ogräs som ofta finns i rabatterna. Jag är dålig på ogräsens namn. Men sen när blomningen kommer igång så antar jag att det måste vara en av de nyare blommorna som jag har köpt från klubben. Eftersom jag inte mindes namnet på växten så Googlade jag och tack vare denna sida fick jag mitt svar: http://henrikzetterlund.wordpress.com/Många av de vilda blommorna som kommer varje år är omtyckta och tillhör också ett känt vårtecken som till exempel Vitsippan. Vår baksida är som en Vitsippeäng. När mina barn var små fick jag alltid Vitsippe buketter som dem plockade in till sin mamma. Nu är dem ungdomar och då får jag gå ut plocka själv. Där det växer vitsippor är marken sur vilket inte är så bra. För det är alla avgaser och gifter som vi människor släpper ut i naturen. Det är därför vitsipporna ökar ute i naturen. Även om dem är vackra så är det lite skrämmande att fler och fler ställen består av sur jord.


Det var en besvikelse när jag upptäckte att Mördarsnigel redan hade vaknat innan påskliljorna har slått ut. Det kanske betyder att det blir en sommar med mängder av Mördarsniglar.


Det effektivaste sättet att minska mördarsniglarnas spridning är att klippa av huvudet på dem så dem dör och sedan lägga dem i en plastpåse som du knyter igen. Det luktar vedervärdigt när du sedan lägger dem i sopptunnan. Jag har hört att det går att lägga dem i frysen för att slippa lukten. Men tänk om man glömmer att påsen är där och tror att det är mat också tar man fram påsen tinar den i mikron. Nä fy vill inte fundera över känslan efter upptiningen………….Rabarberna har börjat växa så jag rensade landet och passade på att strö ut grönsaks gödsel innan regnet skulle komma. Det var lyckat för en timme senare regnade det.


Även jordgubbsplantorna har börjat växa. Det fick bli lite rensning där också. Men där är det fortfarande mycket jobb. För förra året fick vi kryssa mellan nässlor och kirskål för att hitta de röda bären.
Här är resten av jordgubbslandet att rensa och här gäller det att lägga krut veckorna fram över innan ogräset tar över. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar