torsdag 19 april 2012

Sydd sweetshirt till BarbieMin skapar glädje har blivit bredare och jag producerar fler verk än jag tidigare gjorde innan jag började blogga. En del saker prövar jag kanske mer för att få ett inlägg som flera läsare är intresserad av. Så är det med tillverkningen av Barbie kläder. Eftersom mina egna barn är i tonåren så är det inget behov vi har hemma. Men jag har samtidigt upptäckt att det är roligt, ger mig en grund hur kläder är uppbyggda och det går så fort. Min tanke är också att kunna lära känna uppbyggnaden för att längre fram ha kunskaper för att kunna sy vuxenkläder. Så starten är Barbiekläder sedan kommer jag att övergå till dockkläder. 

Eftersom min blogg är kopplad till Google så ser jag i statistiken vad folk använder för sökord för få träffar på min blogg. Dagligen är just Barbiekläder och mönster mycket populära. Det är nästa så jag funderar på att starta försäljning. Är det någon av er som läser detta inlägget som skulle vara intresserad av att köpa Barbiekläder som jag har tillverkat?


Samma bok som jag hittade den stickade Barbie tröjan som jag visade i ett tidigare inlägg: http://haggalen.blogspot.se/2012/03/stickad-barbie-jacka.html  Innehåller endast 2 stickade plagg resten är sydda kläder och tillhörande mönster finns längst bak i boken. Jag målade av flera av mönster. Eftersom detta var en bok som jag lånade på biblioteket.


Jag har nu äntligen fått upp min symaskin i mitt syrum som ännu inte är färdigt. Men det är ändå en plats där symaskinen kan stå uppställd hela tiden. Där går det  att avsluta och lämna allt som det var för att kunna sätta sig vid lediga stunder.


Här är beskrivningen hur man syr ihop tröjan. Jag är mycket kritisk till denna boken som är svår att tolka hur man går tillväga om man är en nybörjare på att sy kläder. Jag var helt enkelt tvungen att strunta i beskrivningen efter att ha startat på första punkterna och istället hitta egna lösningar för att få ett bra resultat.


Tröjan består av: Ett framstycke som är helt, framstycket kunde jag också ha tagit helt eftersom jag inte läste igenom ordentligt och missade att det skulle vara en tryckknapp där bak. Men det fungerade lika bra att trä tröjan över huvudet. Slutligen skall det vara två armar dubbelvikta. På bilden visar jag bara en arm.Jag sydde ihop bakstycket och axlarna. Det står att mönster skall ha ett tillägg på ½ centimeter. Men min farmor rekommenderade att det var bra att ta till mer sömsmån för att kunna sy lite längre in på plagget och då behöver man inte vara rädd för att det skall bli glipper, som du måste sy till efteråt. Istället väljer man att klippa av bredda sömmar och eventuellt zick zack beroende på vilket tyg som plagget är i. På Sweatshirt tyg blir det inga fransar när man klipper. Det gör att tyget är smidigt att arbeta med.


Så här ser alla mönsterdelarna ut innan dem är fast sydda. Det som är viktigt att tänka på när man använder ett tyg med mönster är att hålla koll på så alla mönsterdelar är vända åt samma håll. Nu blev mina armar lite olika nedtill. Det fungerar ju på en Barbie tröja. Men hade det varit en vuxen tröja hade det synts tydligare.


Jag tycker det är roligt att sy på maskinen så länge maskinen är samarbetsvillig, vilket den tyvärr inte alltid är. Och sen händer det ofta att något blir fel och projektet måste sprättas. Jag minns att min farmor Anna som var sömmerska sa när vi sydde tillsammans att när man syr måste man räkna med att sprätta nästan lika mycket. Det finns inget som är så tråkigt som att sprätta upp det man har gjort. Jag har en förmåga att allt skall gå så fort och glömmer då ofta att kontrollera att allt veklingen är rätt innan jag börjar sy. Här hade jag sytt sömmarna åt olika hål. Så det var bara att ta fram sprätten och sätta igång.Efter att jag hade fixat till den sprättade sömmen var det dags att sy på armarna. Jag tog fram mallarna igen för att kolla vad trianglarnas markeringen satt. Triangel läggs mot triangel och där nålar man fast arm stycket och syr sedan fast med raksöm.


                                               Så här ser det ut när ena sidan är fast nålat på axeln.Så var alla delarna på plats och alla sömmarna var sydda. Nu är det bara att vända tröjan till den rätta sidan.


På den nedersta kanten på tröjan. Jag prövade att zick zack med tätt söm. Men då vågade sig bara tyget. Istället fick jag sy för hand genom att vika in en kant på avig sidan.Så blev tröjan färdig till sist. Hals ringningen och armslutet lätt jag vara som dem var för där trådade sig inte tyget.
4 kommentarer:

 1. Kul med engensydda barbikläder!
  Och vad skönt att ha en syhörna som man bara kan lämna mitt i ett projekt. Det blir så mycket enklare att sy då!
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 2. Tack för kommentaren om mina jeansväskor! De är så roliga att sy, roligt att du gillar de! :)
  Fin barbietröja, minns att jag sydde massor av egna kläder till dessa dockor när jag var liten, skillnaden mot dina var ju att jag sydde utan mönster...byxorna blev ofta vida i halsen... ;)

  SvaraRadera
 3. Tack för era underbara kommentarer :)

  SvaraRadera