fredag 20 april 2012

Jag hade tur, det var ingen sork som ville anfalla migVåren fortsätter att utvecklas i naturen och häromdagen fick jag syn på att Lungörten blommade. Lungörten tycker jag är en fascinerande art. Därför att blommorna i samma plant har olika färger. Färgerna kan vara ljus lila, röda, rosa och blåa. Vilka färger blomman utvecklar beror på var den växer och vilken jord och näring som den växer i. Dessutom är bladverken dekorativa med sina prickiga mönster. Så när blommorna har vissnat ner pryder även bladen rabattens utseende.


Skillan lyser upp i rabatten med sin kon blåa blommor. Dem sprider sig som ogräs, så vill man inte ha en blomsteräng så behöver man gallra och ta bort lite plantor. Förra året flyttade jag mina utsprida Skillan och satte dem i grupper som du kan se på detta foto. Jag tycker inte det är snyggt att ha en blomsteräng i rabatten för där vill jag ha ordning. Men jag tycker däremot att det är vackert med en blomsteräng i gräset.


När jag i veckan rensade en rabatt som jag aldrig hinner med upptäckte jag dessa sork hålen. Nackdelen med att inte hinna med visa rabatter är att jorden blir orörd och då börjar en del djur rota sig på den platsen. Vilket inte alltid är så positivt för trädgårdsägaren när den dagen kommer då det skall börja röjas på just den platsen. Djuren kan vara rödmyror eller sorkar. Eftersom vi bor nära en fårhage med skogsmark runt omkring gör att vi har problem med sorkhål i trädgården lite här och där. Jag har kommit på ett eget knep för att blockera ingången på sorkhål. Jag stoppar i stenar i olika storlekar för att täppa igen hålet och därefter fyller jag på med jorden. Det klart att det blir ett hål någon annanstans men då är det bara att täppa nästa hål tills sorken tycker att det blir stressande och flyttar någon annanstans.


När jag hade täppt igen hålet rensade jag vidare ibland snåret och drog upp rötter från nässlor och andra ogräs som jag inte ville ha kvar i rabatten. Jag ryckte av att något brunt rörde sig i den igen växta delen på rabatten.

Äh, det var nog inbillning. Återigen satte jag räfsan i jorden och skrek till!
Hjälp! 

Min första tanke var att det var sorken som var irriterad för att jag täppt för dens dörr.
Samtidigt äcklades jag av det bruna djuret som var i storleken som en sork. Jag måste ta mod till mig för att undersöka närmare vad det kunde vara för ett djur. Då upptäckte jag att det var en stackars padda som jag nästan hade haft ihjäl med räfsan. Det var en padda som ännu inte riktigt hade vaknat från sin vintersömn.


1 kommentar:

  1. Vilket rikt djurliv du har i din trädgård. Spännande skrivet! Tack för fin kommentar hos mig!

    SvaraRadera