tisdag 15 maj 2012

Sommar set i rosaFrån att ha sytt Barbiekläder i sweatshirts tyg prövar jag nu bomulls tyg. Kan säga att det var stor skillnad. För bomulls tyget är mer stelt och inte så följsamt som sweatshirt tyget var. Det blev i all fall ett linne som jag har designat själv med utgångspunkten från grundmönstret till joggingtröjan. Se tidigare inlägg: http://haggalen.blogspot.se/2012/04/sydd-sweetshirt-till-barbie.htmlDetta är mitt först bidrag till ett nystartat projekt "sommarutmaningen" som hhjaja håller i. Jättekul att det kommer fler utmaningar att vara med i.

                                            Jag skall börja med att beskriva hur jag gjorde linnet.

                                
                                       Här har du mönster på fram och bakstycket på linnet.


Du nålar fast mönstret på ett valfritt tyg och klipper ut ½ centmeter utanför mönsterkanten runt om. Nåla sedan de utklippta delarna rätta mot rätta och sy ½ med raksöm ihop sidorna. Glöm inte att markera vad armen skall vara och lämna där en öppning. Vräng sedan plagget. Om du vill ha en annan kant runt kragen, armhålorna och avslutningen zick zacka du kanterna innan du syr ihop dem.

                              
                                         Jag valde istället att sy små stygn med brodyrgarn.


Jag gav mig också på att testa ett nytt mönster från boken som jag hittade alla Barbiemönster. Se inlägget med länken ovan. Jag ville pröva att sy byxor. Jag har sytt ett par joggingbyxor till min son när han var 1 år och det var mycket enkelt. Men kan säga att detta mönstret fick jag verkligen huvudvärk av. Jag förstår inte riktigt dessa utsvängningar vid rumpan på mönstret. Men jag gjorde ett test och ritade av mönstret och klippte ut fyra delar. Det var bara en mönsterdel.Jag sydde ihop sidsömmarna och lämnade öppet 2 centmeter längst upp. Du ser själv dem ser ut som hösäckar. Så när jag provade dem fick jag göra dem smalare genom att klippa och sy om sömmarna.
                  Jag veck ner 1 centmeter och sydde en resårränna och trädde sedan resår runt rännan.Även på byxorna gjorde jag en dekorativ söm med brodyrgarnet. Sanningen var att jag glömde att zick zacka innan. också valde jag att göra ett uppväck eftersom byxorna blev lite för taita efter att jag hade klippt av dem.


6 kommentarer:

 1. Wow, vilken karamell!?!!! :) Tack för bidraget. Hoppas att du snart får sällskap! Jag ser fram emot dina tolkningar av de andra temana. :)

  SvaraRadera
 2. Tjusigt hon blev klädd!
  Själv tycker jag det är lite väl pilligt att sy barbiekläder. Fast, det hade jag kanske gjort mer om min dotter varit intresserad av dockor.
  Men det är hon inte. Jag har stickat en klänning till hennes barbie och den har suttit på ända sedan jag gjorde den färdig, för flera år sedan. Att klä på av dockor är inte hennes grej, så det räcker med ett plagg ;)

  SvaraRadera
 3. Ett tips angående byxmönstret, det ser ut att vara fram och bakstycke i en mönsterdel, ska alltså inte vara nån söm på utsidan av benet.
  /Åsa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur menar du då? Skulle jag rita mönstret på dubbelvikt tyg?
   Jag antog att något inte stämde.

   Radera
 4. Kul att följa ditt learning-by-doing i barbieformat. Pillrigt så det förslår att sy smått!! Jag vet, jag har försökt. Linnet känns för övrigt väldigt inne just nu! Sicken färgklick! Färger och mönster är ju på tapeten, om jag har förstått rätt.

  SvaraRadera