fredag 18 maj 2012

I år startar jag upp med paprika och vanlig tomat



Äntligen kom jag i gång med min grönsaks odling. Jag har känt mig seg och olustig och energilös de senaste veckorna. Men det har varit en ovanlig kall maj mot det brukar vara, Så jag tror inte att jag är för sent ute att starta min odling nu. För när plantorna har blivit tillräckligt stora att flytta över i en egen kruka brukar behöva mycket plats och den finns bara på min inglasade altan som inte är isolerad. Vilket betyder att det inte har varit många dagar denna månad som jag har kunnat ha öppet den dörren. Så jag har inte ens tagit ut några inneväxter på altanen för att det inte har vart tillräckligt varmt där ute.  

Förra året var jag nybörjare av att odla upp olika grönsaker och blommor. Det gjorde att det blev en hel koloni med cocktailtomater. Med hjälp av min dokumentation av processen och utvärderingen på bloggen har jag kunnat gå tillbaka och se mina misstag. Läs gärna dessa inlägg: http://haggalen.blogspot.se/2011/06/min-tomatodling.html

För att det inte skall bli samma sak i år lärde jag mig att vara mer noggrann att bara stoppa högst 2 frön i varje kruka. Mitt mål i år är att pröva att odla paprika. Jag skall också se om det stämmer att paprikans olika färger beror på hur mogna dem är. Det är något som jag har hört. Jag kanske skulle ta reda på mer fakta kring det där med dem olika färgerna. Eller är det så att det är olika sorters paprikor. Kanske ni läsare vet? I så fall får ni gärna skriva en kommentar.


Kan säga att det inte var lika svårt att det skulle bli en koloni med paprikor. Eftersom att det endast innehöll 4 frön i paprika fröpåsen. Jag blev verkligen förvånad att det var så lite frön i. Kanske det var ett annat märke som jag köpte förra året?


Kan varmt rekommendera en grov stor pincett att ta fröna så dem kommer smidigt in i varje hål som jag har gjort med skaftet på pincetten.


I år ville jag även pröva att så vanliga tomater. Det som jag vet kan skilja sig från busktomat och vanliga tomater är att dem måste ”tjuvas”. Vilket betyder att man måste ta bort bladen längre ner. När plantan hat blivit längre, även sidskott tas bort har jag för mig. Jag får sätta mig in mer i det när den tiden kommer. Då kommer jag att berätta vad som gäller istället för att göra en massa antagande som jag inte riktigt vet om dem stämmer.


                          Jag öppnade tomatfrö påsen och dem innehöll sex frön.


Så en "länga" med krukor för långa rötter till minidrivhuset räckte till alla paprika och tomat frön. Vad skulle jag nu sätta i de andra 3 "längorna" med 6 krukor i varje "länga"? Det var ganska många över. Jag tittade i min låda med fröer. Då hade jag inte investerat flera grönsaker som skulle försås. Så det får bli ett inköp av majs och eventuellt några andra sorter. Jag rekommenderar att skriva på varje länga med krukor vad du har odlat för att lättare veta vad som är vad. Det är inte så lätt att veta när plantan är liten om du inte känner igen den sen tidigare på bladen. Jag använde frys etiketter att skriva på.


Eftersom jag inte hade fler grönsaksfrön fick det bli olika blommor i stället. Jag sådde några frön med Blåklint dem blev så fina och lyckade förra året. läs gärna inlägget:http://haggalen.blogspot.se/2011/07/jag-har-aven-drivit-upp-blaklint-och.html 



I blomfrö påsarna var det betydligt mycket mer frön i en grönsaks påsarna som jag köpte i år. Alla frön skiljer sig mycket i både till utseende och storlek. Så här ser Blåklintens frön ut.


Jag hade frön kvar från Tagetes fröpåsen från förra året. Så jag prövade att se om dem gror även i år. Alla fröpåsar har bäst förre datum. Så det är inte säkert att dem kommer att gro. Hur det gick för Tagetesen förra året se länken på inlägget ovan.


                                                    Tagetesens frön ser ut som långa pinnar.


Det blev två nykomlingar av blomsorter som jag prövade att odla. Den ena är Roseneternell. Eterneller är en blomma som är tacksam att torka.


                                          Roseneternellens frön var ludna. Mellansmå och många.






Den andra sorten som är nykomling av blomodlingen i år är Riddarsporren. Den går att odla direkt på växtplatsen, allstå i rabatten. Men då får man räkna på att kanske mördarsniglarna äter upp den. Mördarsniglarnas favoriter är små spröda växter som sticker upp i jorden. Dem är inte lika intresserade om man sätter en större planta i jorden. Och dessutom är plantan inte lika känslig för angrepp när den har blivit lite större. Så var det med Tagetesen förra året. Det var speciellt en planta som nästan var uppäten. Men den överlevde och växte till sig och blommade länge.


Riddarsporrens frön var i miniformat och dem var mycket svåra att ta trots att jag hade pincetten. Men jag lyckades tillslut få i ett frö i varje hål.










2 kommentarer:

  1. Var hade du köpt paprika och tomatfrön med så litet antal frön i?? Har aldrig varit med om detta utan det brukar vara tvärs om??? Fööör många frön, så det räcker flera år. Förresten brukar jag inte köpa paprikafrön utan tar frön från en "köpes" det har gått utmärkt hittills!
    Anna-Greta

    SvaraRadera
  2. Det är första gången för mig med,men efter ha diskuterat med anhöriga så har jag fått reda på att det finns olika mängder i påsen och det gör en stor prisskillnad. Jag har för mig att jag köpte dem på Ica Maxi Tack för tipset med frön från en vanlig paprika. Jag skall pröva det. kanske fröna måste torka?

    SvaraRadera