söndag 23 juni 2013

SJU arter av min egen odling


I år har jag inte haft lust att göra i ordning trädgårdslandet. Det har varit så mycket annat i mitt liv som har tagit tid. Jag har istället prövat mig fram att så lite av varje på vår inglasade altan. Det har jag visserligen hållit på med i 2 år innan. Men i år blir det bara altanen också alla blommor och buskar ute så klart. Dem bara växer av sig själva och det gör dessvärre ogräset också. Jag blev så förvånad att paprikorna hade fått mängder av blommor trots att det inte hade blivit så långa ännu. Min mamma sa att så fungerade snackpaprikan. Först så kommer blommorna och paprikorna och sen fortsätter plantan att skjuta i höjden och det kommer fler blommor längre upp. PAPRIKA är EN av de SJU arterna som jag har odlat i år. Jag deltar i en ny fotoutmaning för mig som hålls av Edith och jag. Veckans tema är SJU SORTER.


Även i år har jag sått en JÄTTESOLROS. Förra året satte jag den så sent att frosten kom innan blomman hann slå ut riktigt. Så därför gör jag ett nytt försök i år igen. 


I 2 år har jag odlat minst sex tomat plantor. Första året odlade jag vanliga tomater. Förra året satsade jag på cocktailtomater i buskform. I år sadlar jag om och har sex TOMAT plantor fast i olika sorter. Längst till vänster ser du cocktailtomat, Fyra vanliga tomater (tidig sort) och längst till höger (den större krukan) ampeltomat.


I mini drivhuset har jag precis som förra året ständigt något nytt pågång som håller på att gro. Det som har börjat komma upp här är olika BLOMMOR.


Här har jag två små plantor av mina PENSÉER som jag har kämpat med att driva upp. Fyra av Pensé plantorna som var lite grövre har jag planterat ut. Dem har nu slagit ut, en planta blev hel gul, en annan hel blå och den tredje gul och blå melerad. Den sista har ännu inte slagit ut. Spännande att se vilken färg den blir och även dessa två.


Det som är nytt för i år är bland annat RÄDISOR i glassburk. Dem växer långsamt och det tar lång tid innan  dem gröna bladen visade sig ovanför jorden. Jag funderade om det kanske berodde på att jag stoppade i fröet för djupt ner i jorden. Efter att ha lyckats få rädisans frön att växa i glassburken ville jag pröva om det skulle fungera med morötter på samma sätt.


Morötter är ju mycket längre än rädisor och dessutom är rädisor runda. Då behövs det en betydligt djupare burk. Detta är också en glassburk för 5 liter glass. MORÖTTER trivs bäst att växa i sandjord. Jag startade med mager odlings jord och fyllde på med ett lager sandjord som vi har i vår trädgård. Därefter hade jag det översta lagret med jord med gödsel i. Jag gjorde små skåror med fingret och stoppade i fröna och täckte för.

Mina SJU arter som jag delar med mig är Paprika, Jättesolros, Tomater, Olika blommor, Penséer, Rädisor och Morötter. Detta blir också ett bidrag till Husmorsskolans trädgårdsdagbok del 4..
2 kommentarer:

  1. Trevligt med odling . Jag odlar tomater och squash i år i växthuset. Ha det bra Kram Pernilla

    SvaraRadera
  2. Så härligt med sju sorter! Själv har jag bara satt en enda sort i år och inte ens lyckats speciellt bra med den ;)
    Kram Maria

    SvaraRadera