fredag 2 augusti 2013

Så var det dags för första eldprovet!


I fyra månader har jag haft min symaskin. Jag är inte så duktig på att sy. Men jag kämpar på för att lära mig att sy olika saker. Hittills har jag sytt gardiner (etikett gardiner), Dukar (etikett dukar), kudde, se inlägget Tavlan som blev en kudde, väska, se inlägget Slutresultatet av väskan till tävlingen och flera små saker. När jag hade köpt maskinen hade jag planer på att sy kläder. Men jag kände mig osäker så jag startade med Barbiekläder (se etiketten Barbiekläder). Efter den sy perioden tappade jag lusten så det blev inga kläder till mig själv sydda. Men nu på semestern kände jag att nu måste jag ta tag i den där önskedrömmen att kunna sy egna kläder.


När jag gjorde ordning syrummet hittade jag flera stora bitar av mjukis tyger. Så jag tänkte att starta med ett par byxor. Min tanke var att hitta ett bra mönster som fungerade och att jag ville lära mig hur jag skulle göra. Därför ville jag inte köpa ett nytt tyg utan det fick bli en av de räliga tygbitarna i syrummet. Jag har aldrig kunnat rita av mönster från tidningar förut. För dem trycker in alla mönsterdelarna på ett stort pappersark. som blir som en bilaga i tidningen. Men denna gången bestämde jag mig för att jag måste försöka. På bilden Kan du se om du kan hitta mönster på ett par XXL byxor? Det är inte så lätt att tyda alla tecken och sträck, För mig som har dyslexi flyter alla sträck ihop. 

Med hjälp av min envishet så lyckas jag till slut hitta ett byxben. Men är detta bak eller framstycke och vad hittar jag den andra delen? Fördelen med att sy barbiekläder innan jag gav mig på vuxen kläder är att jag har fått kunskap om hur de olika mönsterdelarna ser ut. Det är samma form på dem. Det är bara skalan på mönsterdelarna som skiljer. Jag kom då att tänka på att fram och bak såg likvärdigt ut. Jag bestämde mig för att pröva att använda bara detta byxbenet som jag hittade. Jag gjorde fyra lika ben. Jag blev också förvånad över hur mycket tyg det går åt till byxor. Tyget jag hade valt räckte bara till kortbyxor. Jag började med att sy ihop 2 delar i taget med rätta mot rätta. Jag sydde bara sömnen uppifrån till den utskjutande spetsen. Sen gjorde jag likadant med motsatt sida. Där efter sydde jag ihop de andra sömmarna. Jag prövade om byxorna passade. Detta mönstret passade min kropp så nu får jag leta upp ett snyggare och större tygbit. I midjan gjorde jag en resår skåra och satte i en resårbit. Byxorna är verkligen gräsligt fula så jag kommer bara att använda dem hemma o mysa i eller som pyjamas.








1 kommentar:

  1. Tycker inte alls att de är gräsligt fula! Framför allt ser de jätte sköna ut så de är bara att fortsätta lära sig:-)

    SvaraRadera