måndag 29 september 2014

Chokladpaj med 70 % choklad med 2 olika smaksättningar


Hej! Kanske du är en lika stor choklad fantast som jag är? När jag tänker choklad är det inte den där sockrade Marabou i olika smaker. Utan jag håller mig alltid till den mer nyttigare varianten med mindre socker och mer chokladhalt. Jag brukar variera mellan 70-86 %. Jag har aldrig tidigare prövat att göra chokladpaj. Detta receptet är ett eget ihopsatt mästerverk. Pajen blev supermumsig tillsammans med liten sked med vispgrädde. Jag vet att det finns flera av mina läsare som har diabetes och uppskattar därför mina recept som är utan socker eller med mindre socker i. Oftast får jag ha dessa godsaker för mig själv hemma eftersom det endast är jag i familjen som har dragit ner på sockermängden. Det ända socker som finns i denna pajens recept är från den 70 % chokladen. Jag måste också varna alla som inte är trög i magen att inte äta för stor mängd av den utsökta pajen. 


Börja med pajskalet: vetemjöl, smör och vatten. Jag har använt mina matpajsskal, se inlägget: 2 sorters paj i ett skal.


Om du inte har några pajformar hemma eller vill köpa engångs almiumformar går det lika bra att använda en annan ugnsfast form. Observera jag halverade receptet på pajskalet ovan. Förgrädda skalen i ca 5 minuter. Eller tills dem har fått lite färg.


Till fyllningen använder du: (receptet är beräknat till 1 form), 1 ägg (använd ändast gulan), 1/2 chokladkaka och smaksättning. I ena formen smaksatte jag med 1 masked lakritspulver och i den andra formen 1 matsked stött kardemumma. Jag tyckte att smaksättningen med kardemumma var den godaste varianten.


Börja med att bryta den 1/2 chokladkakan i mindre bitar i ett vattenbad. När chokladen är smält rör du i kardemumman eller lakritsen. Därefter rör du i en äggula och rör om. Häll i chokladsmeten i pajskalet och grädda vidare i 10-15 minuter. Låt pajen svalna något innan du serverar den med vispad grädde. Lycka till!1 kommentar: