onsdag 22 april 2015

Rödavinbärsaft med vanilj och kanel



Jag har alltid kokat saft med min saftmaja. Se tidigare inlägg: Hemmagjord saft
Det som är fördelen med en saftmaja är att man kan göra 5-6 liter saft åt gången. Men nackdelen är att det då blir det flera flaskor med samma sort. Jag har bara gjort blandsaft på olika bär innan. Men jag var lite nyfiken på att testa att göra med en sorts bär åt gången och eventuellt tillsätta olika kryddor. Då är det en fördel om det bara blir 1 eller 2 flaskor. För tänk om det inte är drickbart utan man tvingas hälla ut all saft. Så jag investerade en silduk med hållare. Saftsilen med duk kostar runt 100 kr.


Att koka saft med en silduk fungerar helt olika jämfört med saft majan som klarar sig själv helt. Man kan säga att det var mera moment att göra, men samtidigt kändes det inte betungande. Det kändes spännande, men det kanske var för det var en ny erfarenhet för mig. Med saftmaja ångar man ur saften i bären. Jag kände mig osäker på hur jag skulle gå till väga så jag googlade på hemmagjord saft och fick upp denna sidan:



Jag har färdiga påsar i frysen med olika bär som jag har plockat från min trädgård. Till den saften jag gjorde här har jag använt rödavinbär. Det är dem bären som jag har mest av i frysen. Jag tog en påse, varje påse innehåller 1,5 liter bär. Jag läste i  en veckotidning om ett recept på rödavinbär saft, där dem hade kanelstång och vaniljsocker i. Så jag utgick från hur man går tillväga med saft kokningen enligt Internet sidan och sen kryddade jag efter receptet som jag endast har kvar i huvudet. Jag började med att lägga i bären och vatten i kastrullen och lät det koka tills bären kändes mjuka och släppte dessutom färgen lite.


Jag monterade upp bärsilen och satte fast den på en stor djup kastrull. Därefter hällde jag över dem kokta bären i silen. Nu landade bären i silen som jag sedan slängde och saften silades ner i kastrullen. Sedan tog jag kastrullen med saften och hällde på 5 deceliter strösocker och 2 matskedar med vaniljsocker och rörde om. Vätskan fick sedan småkoka tills sockret hade löst sig.


Samtidigt satte jag in de nytvättade förre detta vodkaflaskorna i ugnen i 100 grader i 15 minuter. För att sterilisera dem, så att alla bakterie skulle försvinna.



På internet sidan står det att det är viktigt att skumma av efter att sockret har löst upp sig. Men jag hade inget skum i min saft. Det är nästan så jag undrar om jag har gjort fel…..
Det stod att det är skummet som gör att saften möglar om man inte väljer att använda konserveringsmedel som jag brukar göra. För av egen erfarenhet vet jag att saften inte håller sig så länge utan att mögla. Jag använder mig av detta konserveringsmedel som jag köper i livsmedelsaffären. Jag tog en matsked och hällde i saften och rörde om. Sedan tog jag kanelstången och stoppade i dem varma flaskorna som jag nu hade tagit ut från ugnen.


När man håller på med hemmagjord saft behöver man också investera en tratt för att kunna hälla upp saften på flaskorna. Så nu är det bara att hälla upp den varma saften i dem varma flaskorna med kanelstången i botten.

Jag smakade och den var väldigt god och annorlunda mot den saft jag brukar göra.. Kanelen bryter av så att det inte blir så sött. Det blev tre flaskor, så den ena blev utan kanel och den flaskan blev mycket sötare och inte lika god.








1 kommentar:

  1. Kryddor och bär är gott!

    Kul att du är med i Mystery Box. Utmaningen har nu fått ett eget inlägg http://lekfulltmedkatarina.blogspot.se/2015/04/mystery-box.html Sprid gärna.

    SvaraRadera