fredag 2 december 2011

Varför inte tygsnöflingor istället för de klassiska pappers snöflingorna

När jag skulle hänga upp alla mina julgardiner fick jag se att ett par som jag har haft i 3-4 år såg väldigt tråkiga ut så dem åkte i soporna varav att det då fattades ett par. Samtidigt så hittade jag ett annat par som är gröna paradgardiner som jag har använt tillsammans med andra gardiner. Dem var tråkiga och med något motiv på skulle dem fungera som julgardiner i Christoffers rum. Då kom jag på idén om snöflingor på gardiner. Det är en idé som jag haft läge i huvudet sen jag läste i   Laura "Lupin" Howard blogg.
Laura hade klätt ett fönster med pappers snöstjärnor i olika storlekar och satt fast dem i varandra så som man gör ett pärldraperi. Här är en länk till inlägget i hennes blogg:
http://bugsandfishes.blogspot.com/2008/12/snowflake-curtain.html
Detta är ett nytt projekt som jag har startat som inte riktigt är färdigt.

Jag utvecklade idén genom att testa göra en snöflinga i tyg. Snöflingor fick jag alltid göra i skolan på lågstadiet och det kändes som det var så länge sedan jag tillverkade en snöflinga så jag prövade först att göra en pappers mal. Det var ju inte så svårt och så tacksam att göra för att få ett bra resultat. Kanske skulle pröva med förskolebarnen på jobbet.


Jag funderade vilket tyg jag skulle använda mig av och tittade samtidigt i min restbit låda med vita tyger. Mina tankar kretsade att det bör vara ett tunt tyg, spets eller filt. Då hittade jag den här restbiten från en avklippt gardin. Det vita tyget har stora cirklar där tyget är som tyll. Storleken på snöflingorna blev perfekta. Jag klippte ut varje cirkel med taggsaxen för att tyget inte skulle tråda sig.
Jag vek cirkel först på mitten och sen en gång till så det blev en tårtbit (1/4 del). Jag gjorde som man gör på pappers snöflingorna. Jag klippte trianglar, bågar och en cirkel i toppen. Jag använde knappnålar innan jag började klippa för att tyget inte skulle glida i väg.
När jag klippt färdigt väcklade jag ut den och sen fick jag vika åt andra hållet för att det skulle bli mönster där också. 

Så blev den färdiga snöflingan. Innan den sys på tyget är det bra att pressa snöflingan lite med strykjärnet.
Jag tänkte på Lauras idé med olika storlekar på snöflingorna att det blev så effektfullt. Så jag bestämde mig för att göra en raklinje med snöflingorna på gardinen varvat med en stor och en liten snöflinga. Jag nålade fast flingorna på tyget så som jag ville att dem skulle sitta. Så här långt har jag kommit, nu skall jag bara sy fast dem också. Hur det gick kommer i ett senare inlägg när gardinen är färdig. Fortsättning följer…………….


2 kommentarer:

  1. What a great idea! Your curtain will last much longer than my paper snowflakes did :) Thanks for linking to my post x

    SvaraRadera