onsdag 3 oktober 2012

Lätt att göra egen sylt


Är du trött på allt matfusk i butikerna? Flera av de livsmedel som vi köper i butikerna späds ut med mängder av socker, förtjockningsmedel och konserveringsmedel  Sylten innehåller oftast arom smak istället för riktiga bär eller frukter. Jag har slutat att köpa "fusksylt" utan gör istället egen efter behov. I vårt hushåll går det inte åt så mycket sylt. Har du en större förbrukning av sylt är det bättre att satsa på stor produktion. På 10 minuter gör du egen sylt. Så här enkelt går det till.


Eftersom jag har tillgång till egna bär så blir det främst dem som används. Denna sylten är gjord på röda vinbär. Men det går lika bra med frysta bär från livsmedelsaffären. Jag börjar med att lägga antal bär som önskas i en kastrull. Jag har använt mig av 2 deciliter. Med hjälp av en potatisstöt stöter du sönder vinbären.


När du har tryckt sönder alla bären blir det en massa vätska från vinbären. Därför skall du inte tillsätta något vatten innan du kokar bären. Nu kokar du bären i ca 10 minuter. Sen lägger du i 1 deciliter syltsocker. Syltsockret konserverar och gör så sylten blir fastare. Fortsätt att koka under omröring i 5-7 minuter.


Stilisera glasburken som du skall använda genom att först diska burken med varmvatten och diskmedel. När vattnet har runnit av ställ flaskorna utan kork i 100 grader i mitten på ugnen i 15 minuter. Häll i den varma sylten i den varma stiliserade glasburken.

1 kommentar:

  1. Det är så roligt, enkelt och framför allt mycket godare med egen sylt. Köpt Lingonsylt, tex, späds ut med röda vinbär, därför blir egen så mycket godare...

    SvaraRadera