söndag 13 januari 2013

Utmaningen med återbruk nr 2 - Sur fil? och en skvätt lingonsylt


Förra veckan startade jag min alldeles egna utmaning med återbruk av olika slag. Jag hade inga stora förväntningar att det skulle bli så många deltagare första veckan. Men jag är så glad att mina blogg vänner Lopplisa, Åsa.Li, Miris har deltagit. Sen har jag även fått Gloria som ny följare och hon har visat upp sina fina lapptäcke sydda av återbruksmaterial. Min utmaning har också get mig en följare till Hanne välkommen du också som följare av min blogg. Det är fler som har hört av sig som vill delta framöver. Miris har varit generös och delat tre bidrag och det är helt ok att dela så många bidrag var och en känner för. Jag kände mig lite små nervös förra veckan att både sätta ihop ett manus med regler och göra en ikon bild. I veckan fick jag se att det fattades lite text på ikon symbolen. Så ni som har varit duktiga att använda ikonen i er blogg byt ut den gamla mot den nya. Själv har jag inte kommit lika långt när det gäller den biten. Jag lyckades tillslut fixa länk verktyget men den hamnade lite för lång ner. Denna vecka lyckades jag perfekt!
Lägg din länk i länk verktyget och tryck på den blåa ikonen submik link.


Nu till mitt bidrag som handlar om en av dem tillagda texterna från ikonen, MAT. Vad kan man göra med filmjölk som har passerat bäst förre datumet eller en skvätt lingonsylt.


Mat är också ett slags återbruk. Om inte filen känns fräsch att äta som den är och 1 deciliter lingonsylt i en burk står och tar plats i kylen. Går dem istället att användas att baka en utsökt mjuk pepparkaka av.
Jag valde att göra dubbelsats för att göra slut på all filmjölken. Här får du receptet i bild och text.


Börja med att sätta på ugnen på 175 grader. Smörja med margarin och häll på ströbröd i 2 kakformar som rymmer 1 ½ liter. 


Mätt upp 200 gram Margarin och lägg i en vispskål tillsammans med 1 ½ deciliter Farinsocker och 1 ½ deciliter Rårörsocker. Vispa poröst.


                                     Knäck 4 ägg som hälls i smeten ett i taget under vispningen.


I en annan skål blandar du 6 deciliter Vetemjöl, 4 teskedar Bakpulver, 1 matsked Kanel, 4 teskedar Pepparkakskrydda.


I margarin smeten häller du i 1 deciliter Lingonsylt, 2 deciliter Filmjölk och avslutar med mjöl blandningen. Vispa alltsammans till en jämn tjock smet. Fyll de bröade formarna till hälften och sätt in längst ner i ugnen i ca 50 minuter.
9 kommentarer:

 1. Men har du satt igång med en utmaning?!! Utan att berätta det för mig?!! Får se om jag lyckas få fart på återbrukandet igen så att jag kan delta...! :-)

  SvaraRadera
 2. Bra jobbat, både med nya finesser på bloggen (som länkverktyget) och med bakandet :)

  SvaraRadera
 3. Hej!

  Jag har lyckats lägga din länk i min blogg! Lämnade också mitt pågående projekt med gamla t-shirts där jag probar lite "appliqué"... får se hur långt tid det tar.

  Bra att utmaningen bjuder på allt möjligt!

  SvaraRadera
 4. HHJaJa jag undrade just när du skulle upptäcka att jag hade startat en återbruksutmaning. jag har dessutom gjort den på mitt eget sätt. vilket märks på det bredda utrymmet vad som ingår i utmaningen som till exempel bak & mat genom att ta till vara rester eller fil som har passerat sista datumet. Gloria du glömde att lägga in din länk i länkrutan eller en länk i kommentaren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ojdå! här kommer länken:

   http://gloriasquilt.blogspot.se/2013/01/applique-lektioner.html

   Radera
 5. Hennihenni yes jag lyckades till slut med länkverktyget. jag är riktigt stolt över mig själv.

  SvaraRadera
 6. Du gör alldeles rätt, Susanne, som använder fil som passerat bäst före datum - fil håller betydligt längre än detta datum, men vill man inte äta den så passar det utmärkt att baka med. Många tittar bara på datum och slänger. Jag luktar och smakar och än har jag inte blivit matförgiftad av sånt som "gick ut" för en vecka sedan. Och så "återvinner" jag mat genom att jag fryser in alla överblivna skvättar av allt möjligt, och så kan jag slänga ihop en massa rester till en gryta, enligt "man tager vad man haver"-principen.

  SvaraRadera
 7. Själv har jag blivit lite bättre på att lita lite mer på näsan och synen än datumstämplingar, men det var lite nojigt i början. Bra återbruk, Susanne! He.. he.. jag lyckades lägga in mitt andraveckobidrag som länk i förra veckans inlägg (en duk)! Du kanske kan ta bort den??? Lägger hur som helst in den även här i länkverktyget.

  SvaraRadera
 8. Har gjort ett antal försök nu med att länka mitt återbrukspyssel hit, men ännu har det inte fastnat... :( Hoppas det syns snart. )
  Har återbrukat magneter och kapsyler och papper bla. :)

  SvaraRadera