torsdag 28 februari 2013

Flätmönster stickad dress till mitt barndomsminne


En av mina favorit leksaker när jag var liten var dessa troll som fanns i olika storlekar. Jag ägde bara den minsta sorten. Jag minns särskilt de yviga håret som hade olika färger. Leksakstrollen är ett BARNDOMSMINNE som är sinneskattens tema fredag denna veckan. På förskolan där jag jobbar finns det en hel korg full med stora och små troll. Tyvärr så leker barnen inte med dem så mycket. Det kan bero på att det inte finns några kläder till dem. Jag lånade hem en stort och ett litet troll för att skapa en kläd  kollektion. Igår visade jag ett sett som jag gjorde av en begagnad strumpa, se inlägget Av en udda strumpa blev det 2-plagg. I dag visar jag en egen design som jag har stickat med flätmönster.


Jag älskar flätmönster och det har varit min dröm att kunna sticka det mönstret i många år. Det var tack vare youtube klippet  http://www.youtube.com/watch?v=lKc4Tlri8WA som jag lärde mig hur flätmönster stickningen går till. Meta på mestvirkat tipsade om länken på videon. Eftersom jag har svårt att läsa beskrivningar så har jag aldrig kunnat lära mig flätmönster. Detta blir dock två nybörjare flätor då den högra flätan blev lyckade. Men den vänstra är lite defekt. Jag antar att flätstickningen kommer att bli bättre mer och mer som jag övar. Kan säga att det är så roligt. Pröva om du inte kan!

12 kommentarer:

 1. Kommer i håg de där trollen med olika färger på håret. Kommer också i håg hur strävt håret var och att jag gillade att dra i det :0)

  SvaraRadera
 2. Ja, jag antar att många har den där små trollen som barndomsminne. Fin dress du gjort till det.

  SvaraRadera
 3. Lyckotroll! Det hade man! Kul att du fortfarande klär dem :))

  SvaraRadera
  Svar
  1. var det så dem kallades. Det miss jag dock inte!

   Radera
 4. Hadde et utall av farger på håret også :) De var morsomme :)
  Ha en deilig dag.
  Mormor

  http://www.starbear.no/mormor/2013/03/01/barndomsminner-3/#comment-59939

  SvaraRadera
 5. Jag lekte också med den små trollen när jag var barn och gjorde kläder till dom. Fint initiativ av dig att återuppta traditionen på din förskola!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! jag blev fick sådan nostalgi känsla när jag hittade trollen o korgen på jobbet.

   Radera
 6. De söta trollen fanns när mina söner var små, men de var inte intresserade av dem. De skulle ju ha bilar gubevars!

  Så fiffigt av dig att fixa kläder till dem. Och apropå flätmönster så kanske du är intresserad av en utförlig beskrivning på min handarbetsblogg
  :-))
  http://pysselfarmor.bloggplatsen.se/2010/12/05/4085156-beskrivning-stickade-dubbelflatade-muddar-med-virkad-och-broderad-blomma/

  Det finns också en på falska flätor :-)

  SvaraRadera
 7. Åh så söta dom är, ett sådant hade jag också som barn!

  SvaraRadera
 8. Jag hade också troll men då fanns det inga med färggrannt hår, utan mer naturtrogna. Jag sprutade parfym i håret på dom så det skulle dofta om dom. Stickade också lite kläder och gjorde hus och möbler till sötnosarna.

  SvaraRadera
 9. en sådan hade jag som maskot i vår första bil. Tyvärr följde den med bilen när vi sålde den. De var så söta och de luktade gott också om jag inte minns fel. Kul att du har den kvar.

  SvaraRadera
 10. Såna hade jag...
  Ha det bra!
  Kram Kakan

  SvaraRadera