torsdag 14 mars 2013

Nyttigt godis


Det gamla klassiska bakverket "chokladbollar" med kokos eller vad man vill kalla dem..... De är mina favoriter som i det klassiska receptet består av 100 gram margarin och 1 deciliter strösocker. Men jag som håller på med viktminskning skall ju undervika bakverk. Men jag har så svårt att motstå dem dagarna då jag är så där ruskigt trött. Då skriker min kropp efter socker! Kanske du befinner dig i samma situation som mig. Då kan jag varmt rekommendera dessa likvärdiga chokladbollar som är lagom SÖTA som denna veckans fredags tema på sinneskatten. Dem här nyttigare chokladbollarna har jag döpt till fikonbollar. Receptet är delvist egen komponerat med inslag från ett recept på fikonkubbar som jag har fått av en vän.


Istället för margarinet används färska fikon. Jag har använt 2 stycken fikon som jag skar i mindre bitar och täckte med varmt vatten. Frukterna skulle ligga i blött i 10 minuter.


Under tiden fikonen ligger i blöt så hackar du 1 1/2 deciliter blandade nötter grovt. Valnötter och pekannött valde jag.


Jag hällde av vattnet på fikonen då var dem lösa och klibbiga. Jag mixade fikon bitarna och blandade ner dem i nött hacket  Därefter tillsatte jag 1 tesked äkta vaniljsocker, 1/2 deciliter riven kokos, 1 tesked kanel, 1 matsked kakao och 2 deciliter havregryn. Om degen känns för lös tillsätt mer havregryn. Forma runda bollar i önskad storlek och rulla dem i riven kokos. Äta på en gång eller förvara dem i en burk med lock i kylskåpet. Dem håller sig upp till 14 dagar. Godiset kan du ha med dig i väskan till jobbet eller i kylskåpet hemma. När du kommer hem en dag då du är så där ruskig trött äter du fikonbollarna istället för att äta några andra godsaker.4 kommentarer:

 1. Låter jättebra och gott, borde man väl kunna göra med blötlagda, torkade fikon också? Eller annan torkad frukt, fantasin går igång direkt .... Jag måste testa!! Tack för tipset.:)

  SvaraRadera
 2. Men oj så goda de verkar vara! Det här ska jag testa! Tack för receptet.

  SvaraRadera
 3. En riktig klassiker. Men själv har jag inte varit inblandad i sådan tillverkning sedan jag själv var barn. Och det är läääänge sedan. :-)

  SvaraRadera
 4. Ja,det ser ju gott ut,om man nu inte är nötallergiker förstås.Undrar om man kan byta ut nötterna mot något annat,men vad

  SvaraRadera