söndag 18 augusti 2013

Inlagd gurka


I helgen har jag hunnit med en del. Här är en av aktiviteterna som jag vill dela med mig i Helgutmaningen. I flera år har jag funderat om jag skall lägga in gurka. Men det har aldrig blivit av fören nu. Det var min svärmor Ragnhild som inspirerade mig till att göra inläggningen. Svärmor var hemma hos oss och ville ha blad från körsbär, röda vinbär och svarta vinbär. Jag fick receptet och veckan efter köpte jag västeråsgurka. Men jag var så trött hela den veckan så gurkorna fick ligga i kylen alldeles förlänge. Vilket gjorde att en del av gurkorna såg mindre fräscha ut. I receptet står det att det är hela gurkor som man lägger in. Eftersom jag var tvungen att skära bort lite på mina gurkor prövar jag att skära gurkorna i skivor.Jag börja med att tvätta gurkan med en svamp eller borste. Sen delad jag gurkan i skivor och lade i en burk. Därefter hällde jag över saltet. Det skall vara salt utan jod. Jag hade 3 ½ gurkor så jag tog 1 deciliter salt. Gurkorna skulle nu stå och dra sig med saltet över natten.


Dag 2: Jag startade med att skölja av gurkorna. Pepparroten skar jag i tärningar. Jag använde en 1/4 del av denna biten som du ser på bilden. Bladen som jag använde var 2 körsbärsblad, 4 röda vinbär och 4 svarta vinbär.


Innan jag ingredienserna lades ner i burken kokade jag ihop en lag av: 5 deciliter vatten, 1 deciliter ättiksprit 12 %, ½ deciliter salt utan jod och 1 tesked socker. När lagen har kokat upp lät jag den stå och svalna.


När lagen var kall varvade jag gurka, pepparrot, blad och dillkronor i en burk med lock. Tillsist avsluta jag med att hälla över den kalla lagen över gurk blandningen. Nu skall burken stå på en sval plats. Jag satte den i källaren. där skall den stå och gotta till sig i ungefär 2 månader.4 kommentarer:

 1. hoppas gurkan blir god ...den som väntar på nått gott... ;)

  SvaraRadera
 2. Det blir säkert jättegott....som Mat-Tina säger ;-)

  SvaraRadera
 3. Klart att det borde funka med skivor också, blir säkert kanongott. Min man brukar lägga in gurka och han gör också i skivor men det är en något enklare recept han använder!

  SvaraRadera
 4. Spännande att smaka framåt hösten!

  SvaraRadera