fredag 31 juli 2015

Ett annorlunda smyckesskrin


 Jag har gjort ett smyckeskrin av en bok som jag hade tänkt göra mig av med. Min plan var att göra ett djupare förvaringshål i boken. Men jag tappade tålamodet. Detta är mycket ovanligt när det gäller mig och pyssel. Jag bara varnar dig som inte har superbra tålamod att tillverka ett smyckes skrin av en bok. Oj! Jag tror det tog ungefär 3 timmar att skära ut hålet. Idén har jag hämtat från Tedags hos tant Ninette.


Mitt skrin skiljer sig lite på locket från Tant Ninettes skrin. Jag köpte hem ett nytt material "metall art papper"


Detta var ett dyrt material. Ett A4 kostade 50 kronor. Min tanke vid köpet var att det kanske kunde ersättas med vanligt foliepapper. Jag prövade men det var stor skillnad. För folie pappret är mycket tunnare och skörare. Till hela bokens framsida och på boksidan gick ett helt A4 åt. Metall arket var formbart och relativt tåligt att arbeta med. Jag använde limpistolen för att fästa pappret på boken. Jag kan tänka mig att det finns special lim till detta i hobbyaffären. Det fungerade bra med limpistolen.


För att få mönster effekterna på metall arket köpte jag ett special verktyg som var anpassat till denna typen av skapande. Det är ett verktyg med 6 olika mönster munstycke som skruvas fast. Jag har prövat verktyget på diverse olika material. På foliepappret fungerar det inte. Men på ett tjockare papper går det att göra mönster. Jag betalade 59 kronor för verktyget.


För att få fram olika formar eller upphöjningar med skapande med art metall ark klistras det fast ett olika material under metallpappret. Här har jag använt nät från vitlöken. Jag klippte ut hjärtan som jag klistrade fast på bokens framsida.Efter att näthjärtanet har klistrats fast klipper du ut en ruta av metallpapret. Rutan skall vara lite större än hjärtanet. Andra former som jag har använt är kartong, pärlor, snöre, Botten på en nål förpackningen, det är den som ser ut som en blomma. Skapande i denna tekniken arbetas fram lite i taget. För att få fram alla konturerna på de olika föremålen som ligger under metall pappret använder du verktyget som jag köpte in eller något annat du har hemma som fyller samma effekt. Det är en lång process att skapa olika mönster krig varje ruta och bild.


Här ser du en remsa som jag prövade att göra olika mönster och därefter klistra fast den.


När allt var färdig klistrat och mönstrat målade jag med tre olika färger broms, aprikos och rosa. När det hade torkat lite tog jag en bit hushållspapper och torkade bort överflödig färg. 
6 kommentarer:

 1. Det var verkligen hand-arbete. Intressant med metallen. Har aldrig sett det förr men det verkar spännande! Du beskriver så noga och det gör det extra kul att läsa. Jag gjorde en liknande bok före jul och tog verkligen sin lilla tid, som du skriver. Inte så lätt att få rakt heller. Kul att du är med i utmaningen!

  SvaraRadera
 2. Förstår att man måste ha tålamod! Rolig idé!

  SvaraRadera
 3. Vilket jobb du har lagt ned och fint blev det! Tror inte mitt tålamod skulle räcka till ett sånt projekt, imponerad av de som kan.=)

  SvaraRadera
 4. Kul att du är med i Härmapan men din länk funkar inte!! Fick googla mig hit// Sandra

  SvaraRadera
 5. Kul projekt. Som liten drömde jag om hemliga utrymmer i böcker, kanske dags att äntligen skapa sig ett.
  /Kiki

  SvaraRadera
 6. Härligt arbete du lägger ut. Roligt att läsa och att kanske prova när andan faller på.
  Att det där var ett ansträngande jobb förstår jag Så klart, och att få skåran rak, närapå omöjligt om jag skulle gissa. Men snyggt blev det!

  SvaraRadera