lördag 17 september 2011

Tygtavla under procces


När min farmor Anna gick bort fick alla barnbarnen välja var sin sak som var betydelse för dem. Då valde jag denna puff. Den kanske inte är så speciellt snygg men den är praktisk och dessutom är det ett objekt som jag minns sen jag var liten. För min farmor var också mycket för skapande och när jag och mina syskon var hos farmor Anna och farfar Bjarne brukade vi pyssla, (han gick bort flera år innan farmor). Då fick vi välja material som hon hade tagit till vara och förvarat i puffen.
Det praktiska med puffen är att den går att sitta på, är en prydnad i rummet och det bästa av allt den går att öppna och förvara saker i. När man öppnar locket på puffen är det först en så kallad träskål med flera fack där har jag mina sybehör så som kirsband, resår, kantband med mera. Man kan lyfta ur skålen och där under finns det utrymme till att förvara många saker. Där har jag valt att förvara mina pågående projekt som tar lite längre tid. Jag brukar även förvara kläder som skall lagas där i.

Förra veckan tittade jag in i puffen för eventuellt hitta ett projekt som jag kunde ha och pyssla med framför TV. Det är ju så att jag glömmer ganska fort vad jag har för projekt på gång. Den här tavlan med lappteknik, applikation och Quilt var ett projekt som jag inte har haft framme på över ett år.  

När jag startade med tygtavlan utgick jag från ett bottentyg som var blårutigt. Därefter sydde jag bakgrunden i form av lapp på lapp med sick sack på symaskinen. Och då byggde jag upp bakgrundsmotivet som grunden på en målad tavla. Jag började nerifrån med olika gröna nyanser nertill.(gräs) På mitten av tyget övergick färgnyanserna till blåa och gröna nyanser (havet). Där efter lite brunaktiga smådelar (berg) och avslutningen var ljusblåa nyanser.(himlen). Sen byggde jag på med applikationer av hus, träd och moln och en del av dem fyllde jag med vadd. För att få en 3D känsla. Sen startade jag upp med detaljerna på tavlan som är i andra material. På fotot har jag zoomat in stenmuren som är gjord av olika knappar i olika bruna, svarta och silvriga nyanser.Eftersom min farmor Anna var sömmerska och sydde hon även mycket på sin fritid och hon hade

en massa olika sybehör som vi närstående som var intresserade av dela på. Och jag var en av dem lyckliga ägarna till en låda full med olika knappar. Knappar är använda både att sy med och använda att skapa med. Man kan ju också göra en egen knapp samling genom att klippa loss knappar från kläder som man kasserar.Jag håller nu på att göra färdigt staket som är gjort av mörkbrunt brodyrgarn och plastpärlor som har blivit kvar sen mina barn var små. Jag har hela denna burk full med plast pärlor och där finns även halsband som barnen har gjort av större pärlor. Dem kommer säkert vara användbara i ett annat projekt. Jag kommer i senare inlägg följa upp utvecklingen av tygtavlan och visa foton, allt eftersom det växer fram nya detaljer.

 

 


2 kommentarer:

  1. Vilket härligt projekt! Ser fram emot det färdiga resultatet. Jag höll på med applikationsteknik för 25-30 år sen. Ska leta rätt på hängselbyxorna jag gjorde till sonen, dom var helt täckta av landskapsapplikationer i den där stilen (fast inget knappstaket) ...

    SvaraRadera
  2. Hängslebyxor med landskapsapplikationer vad kul och unika byxor. Spännande!! Om du hittar byxorna ser jag fram emot ett inlägg och foto :)

    SvaraRadera