söndag 18 september 2011

Hemmagjord bas müsli med tuggmotstånd

Det finns flera sorters müsli att välja på i livsmedelsbutikerna. Några är nyttigare en andra och några få innehåller inget socker alls och priserna är ganska höga på dem som är nyttigare. För några år sedan började jag göra egen müsli genom att rosta olika ingredienser. Men så blev det enformigt och det var inte alltid jag hade tid. Då började jag istället att pröva mig fram om det skulle fungera att göra müsli kall direkt på tallriken. Då kunde jag också få variation varje dag. Jag läste också mycket böcker om vad som är bra att äta för att hålla nere vikten. Så efter det så har jag en bas som jag utgår från i müsli varje dag och sen kan jag tillsätta olika ingredienser för att få smaken varierande. I botten på tallriken brukar jag ha en näve rågflingor och en näve havregryn.


I en burk som jag kallar för ”fröburken” har jag min fröblandning som ingår i basen på muslin. Jag brukar ta en halv näve av fröblandningen ovan på rågflingorna och havregrynen och sen blandar jag runt. Innehållet i ”fröburken” är 2dl hela solroskärnor, 2dl hela linfrön, 2dl oskalade sesamfrö.Jag har också en annan burk som jag kallar för ”nötmix med pumpakärnor”. I den burken varierar jag innehållet men grunden är alltid 2dl hela pumpakärnor. Därefter brukar jag variera på olika nötter. Men det nyttigaste nötterna har jag läst är valnötter och hasselnötter. Så det försöker jag alltid ha i burken. Men för att det skall bli variation lägger jag till paranötter och pekarnötter. Ibland har jag även stoppat i mandel. Jag tar en halvnäve pumpafrön, 5 stycken valnötter som jag bryter i mindre bitar och 4 hasselnötter och 3-4 andra nötter.Så här ser min färdiga bas ut på min tallrik till frukost. Eftersom jag har slutat äta smörgås på frukosten på vardagar behöver jag fylla ut muslin. Då smular jag ner ett grovfiberrikt knäckebröd.
Jag äter alltid muslin tillsammans med lättfil och för tillfälligt har jag haft mitt hemmagjorda äpplemos i, (se tidigare inlägg, (”man lär sig på sina misstag”). Men på vintern varierar jag med torkade blåbär, cocos flingor, mald kanel eller kakaopulver. Man får tugga muslin mycket så man måste räkna med att det tar en ½ timme att äta den. Om man som jag är intresserad att försöka minska sin vikt är det viktigt att äta mat som har mer tuggmotstånd.


1 kommentar:

  1. Jag äter också müsli och lättfil till frukost och jag brukade göra egen müsli förr. Nu blev jag inspirerad att göra det igen, och min favoritköpesmüsli finns inte längre här på Ica så bara det är ju en anledning också. Jag gillar också nötter och frön, men vill gärna ha lite torkad frukt också (ananas är favorit), synd bara att det oftast är så mycket socker i det. Kanske man skulle prova att torka äppelringar ...

    SvaraRadera