Min farmor Anna gav mig många tips och idéer trädgården. I
detta inlägg skall jag dela med mig ett av dem idéerna som är om lökväxternas
blad som är gröna en tid efter att blommorna har vissnat ner. Av egen
erfarenhet vet jag att det blir mängder av blad i rabatten som delvis kan vara
snyggt. Men samtidigt kan få en känsla av att man vill klippa av bladen. Det
bör du däremot inte göra utan bladen behöver vissna ner själva för att ge kraft
åt löken. Så löken överlever till nästa vår. Min farmor visade mig då att jag
skulle vika ner alla bladen på lökväxten utom två blad som du sedan knyter ihop
bladpaketet med. Nu blir det dessutom mer ordning i rabatten än alla blad som hänger och täcker de övriga växterna.
Eftersom jag i detta inlägget har berättat om farmors tips så fortsätter jag att berätta om de växter som har funnits med sen farmor ägde trädgården. Här ser du Fänrikshjärtan som är en släkting till Löjtanshjärtan. Det
är en växt som blommar länge och trivs främst i stenpartier. Den breder ut sig
på den plats där den växer men sprider inga frön med vinden. Förra året köpte jag en liten planta med vit Fänrikshjärtan. Jag planterade den i jämte den rosa. Vilket jag ångrar nu för den har försvunnet.
En annan växt som också har överlevt sen farmors tid är Aklejan som kan bli upp till en meter lång beroende på var den växer. Det är däremot en växt som sprider sig med vinden. Så planterar du en i din trädgård så har du snart flera stycken. Jag har mängder av rosa Aklejan i trädgården. Men det är flera olika rosa nyanser det beror på vilken jord blommorna växer i.
.
Jag blev så glad när jag fick se att den svart lilla Aklejan som jag investerade förra året hade blivit så stor och blommade rejält. Det skall bli roligt att se när även den färgen börjar spridas i trädgården. Jag funderar även på om de olika färgernas frön kommer att förenas och göra en egenvfärg på en ny blomma.
Tack för tipsen vad gäller bladen, fiffigt! Visst kan det se rätt skräpigt ut och t.o.m skymma något värdefullt! Visst är det toppen med alla goda råd som man har fått av nära och kära... som ex att norpa vissna blommor på syrenerna och att de sedan gav tusenfalt nästa år... eller att vattna med kiss på rabarbern. På dem brukade de tömma nattkärlet efter natten då hon var barn. Hälsningar från Ingela på Hållplats Åhus
SvaraRaderaTack för kommentaren Ingela! Det där med kisset var en nyhet för mig :)
SvaraRadera