fredag 14 december 2012

Hemmagjord senap


I gårdagens inlägg startade jag min senaps tillverkning, se inlägget Det skall bli hemmagjord senap
Idag kommer fortsättningen...... Så här mycket blev det.


Startade dag 2 med att göra lagen: 1/4 dl het vatten, 1/4 dl strösocker, 1/4 tsk salt, 1/4 dl ättiksprit, 1/4 tsk citronsyra.


                                                     Blanda runt allt tills sockret har löst sig.


Enligt receptet (se gårdagens inlägg) skulle fröna ha sugit upp allt vatten. Men det hade inte mina frön gjort. Antagligen hade jag för mycket vatten. Jag silade bort överflödigt vatten och hällde i de svälda fröna i matberedan och hällde över lagen. Blandade runt allt.


Nu startar smaksättningen av senapen där använde jag: 1 kryddmått vitpeppar, 1 kryddmått vitlökspulver,
1 kryddmått gurkmeja, 2 msk flytande honung, 1 kryddmått fin riven ingefära. När jag hade blandat i kryddorna upptäckte jag att allt var löst som vatten. Hur kunde detta bli senap? Jag blev lite desperat och lade i 1/2 dl strösocker och 1 tsk potatismjöl ut rörd i några droppar kallt vatten. Jag fortsatte att köra runt med maskinen allt blev lite tjockare. Min man Magnus kom in i köket och sa att jag skulle ha mer tålamod. Han menade att den skulle tjockna till senare. När jag läste vidare på receptet stod det att senapen skulle stå och dra sig i några veckor. Ok, detta är ju bara en test. Kanske den är bredbar till jul.? Ett litet hopp finns hos mig!!! Detta blir förstås en fortsättning på julafton eller juldagen. Spännande!!
Även detta inlägg delar jag med mig till sinneskattens fredags tema mat

6 kommentarer:

 1. Låter spännande, jag som tänkt att jag skulle göra senap till jul, får nog bli till nästa år.

  SvaraRadera
 2. Det blir säkert en god variant.

  SvaraRadera
 3. Senap har jag varit med om och tillverkat många år på apoteken jag har jobbat på. Gott

  SvaraRadera
 4. Så roligt att göra egen senap!

  SvaraRadera
 5. Jag kan avslöja att de bruna fröna inte suger upp vätska, men de gula gör det. Antagligen är det därför din senap blev lös. Hoppas att den sväller till och blir riktigt god! Annars är det väldigt lätt att göra senap, om du kikar in på mitt inlägg i min matblogg förstår du varför jag skriver så:
  http://dubbelhakorna.blogspot.se/2012/11/basta-vinsten-varar-lange.html
  Vi mixade de gula fröna och tillsatte de bruna omixade i de senaper vi gjorde i mitt inlägg.

  SvaraRadera
 6. tack för alla kommentarer och tips. det bästa tipset var ditt Anni. det känns som jag skulle göra en ny omgång senap efter ditt tips!

  SvaraRadera