måndag 12 november 2012

Dekorationer till paket


Skräp? Eller skapar material? Vad gör du av papperna från paketen på julafton eller födelsedagarna? Dem flesta tror jag slänger sina papper. Det har jag också gjort i många år som vuxen. Men sen jag började sortera och tänka på återbruk. Så är det bara de trasigaste pappers resterna som åker i sopporna. Jag är uppvuxen med ekonomiska föräldrar som tog till vara och återanvände. Mina föräldrar skapade inte men dem återbrukade av ekonomiska själ. För på 60-70 talet var det ingen som tänkte på miljön. De paket som öppnas varsamt bibehåller sitt omslagspapper så fint att det går att återanvända. Jag viker mina begagnade omslagspapper och förvarar dem i en papperspåse i städskrubben.


Jag är stamkund på biblioteket, det är så praktiskt att låna hem för att hämta nya idéer. I denna boken finns det inte bara snygga linslagningar utan även dekorationer för att ge paketen eller inslagningen ett lyft.
     
Återbruksutmaning 2012
Ni som har följt min blogg den senaste månaden har säkert börjat ana att dagens inlägg är ett återbruksprojekt till klockarbarn återbruksutmaning. Utmaningen som är på måndagar och öppen för alla, håller på ända fram till jul. 


Jag hittade pappers rester med två olika sidor. Ena sidan var vit och den andra cerisa med mönstrat i på v


                          Klipp en önskad stor kvadrat eller så stor som du kan få ut av rest pappret.


                                 Börja i ena hörnet på kvadraten att rulla hårt i hop till en rulle.


Klistra fast kanten på rullen och gör sen ett vik lite ovanför mitten. Tejpa ihop botten och fäst den på paketet vid snörena.


Jag prövade också att göra en mini variant av en mindre restbit av samma sorts papper. Jag fick ut tre jämn stora kvadrater.


Jag gjorde på samma sätt som den stora pappers rullen skillnaden är att jag hade olika sidor upp. 


Den sista restbiten av samma papper blev till en liknande dekoration som dem också tipsade om i boken. Här har jag använt mig av remsor som är olika bredda.


Jag använde en penna som jag rullade ihop varje remsa och avslutade med klister eller tejp så att rullarna stannade kvar.


Sedan delade jag den upprullade remsan 1 centimeters bitar med hjälp av saxen. Dessa små rullade bitar kan du trä på presentsnöret.

2 kommentarer:

  1. Så festligt att både du och Åsa Li har samma tema idag. Känns ju dessutom högst aktuellt inför julen. Vi har också sparat inslagspapper under hela min uppväxt. Jag har också använt återbrukat papper till papperspärlor som blir extra fina av fint inslagspapper men ack så pilligt att göra.

    SvaraRadera