onsdag 21 november 2012

Mini Cupcake i olika smaker


I helgen blev det kakbak. Detta blir ett bidrag till maritjohansson helgutmaning. Jag har länge planerat att göra Cupcake i miniformat. Varför jag just ville göra i den storleken beror på att jag försöker hålla mig borta från sötsaker. Men det är svårt när jag är ett  kakmonster :). I över ett halvår har jag hållit på med vikten för att få den att gå ner. Jag hade lyckats gå ner 10 kilo. Genom mina knep se inläggen: Bantar tips. Men så kom det svackor i mitt liv, då det uppstod negativa saker i mitt privatliv. Det var då jag tappar fokuset på min vikt och börjar äta utan någon tanke. Så nu har vikten börjat rasa upp. Jag vill vända tillbaka, men det är något som håller emot mig. Jag är helt omotiverad och mina matportioner har ökat. Dessutom har sötsuget kommit tillbaka. Då kom tanken när jag en dag blev bjuden på en söt mini Cupcake. Om jag måste ha lite söt i mig denna omotiverad period kan jag äta det i mindre mängder. Men då gäller det att också stoppa att inte sätta i sig två minisar så det blir som en stor ....


Receptet har jag hämtat från ICA s buffetidning som alla ICA medlemmar får varje månad. Killen som har skapat receptet har använt klassiken "Kronanskaka" som botten. Det som känns bra för mig med receptet, är att det innehåller färre kalorier en ett vanligt Cupcake recept. Det som jag har upptäckt som är den stora skillnaden på muffins smet och Cupcake smet är att Cupcaken är mer fast medan muffinsen är mer fluffig. Mer fast betyder mer mjöl. Vit mjöl är en vikt bomb  Kronanskaka innehåller endast 2 dl vetemjöl och sedan har den andra mängden ersatts med kokt riven potatis och mandelmjöl.


Mandelmjöl är dyrt. Men det måste väl vara samma sak att mala egen mandel. Jag prövade och det fungerade bra. Då upptäckte att jag inte hade så mycket mandel hemma. Så jag ersatte mandeln med valnötter som dessutom är mycket bättre att äta av kalori skäl. Jag ersatte också det vita sockret mot Rårörsocker. Det som jag har upptäckt med det sockret är att det är sötare. Så jag använde 1/2 dl mindre i kakan. I receptet använder dem inte kakao eller vaniljsocker utan det är något som jag själv har valt att tillsätta. Jag använder dessutom det glutenfria mjöl mixen så vår pojke kan äta kakorna, istället för vetemjöl.


Jag startade med att koka potatisen med skalen på och satte dem på kylning på vår oisolerade altan. Medan potatisen svalnade började jag mala nöt mjölet. Jag har en hand nötmalare. Den fungerar så där behöver en ny. Men det blev i alla fall nötmjöl, billigare än den färdig köpta.


Potatisen var nu kalla och jag började att riva, men glömde att läsa receptet vilken sida av rivjärnet som skulle användas. Så det blev lite grovt.... När du skall riva använd den fina sidan istället så får du ett bättre resultat. Potatisrivet blandas med alla mjöl sorterna, bakpulver och salt.


Margarinet, sockret och ägget skall vispas i en annan bunke poröst. Först måste du dela gulan och vitan. Vitan skall vispas för sig till ett hårt skum med elvispen. För att skilja vitan och gulan åt gör du smidigast med hjälp av detta redskap. Jag vet dock inte vad den kallas. Jag fick den av mina barn en födelsedag. Den använder jag flitigt.


När äggen och margarinet har vispas poröst, häller du i ett ägg i taget och fortsätter vispa. Sedan fortsätter du med att hälla i mjölet efter hand i smeten och tillsätter samtidigt 2 msk kakao och 1 tsk vaniljsocker. Därefter ställer du undan visparna och tar fram slickepotten eller en slev och vänder ner äggvit skummet i smeten.


Fyll formarna ända upp till kanten. Dem jäser inte upp som muffins smeten gör. Jag satte ugnen på 200 grader och kakorna stod mitten av ugnen i 10 minuter. Av receptet fick jag ut 30 mini Cupcake och 5 stycken kakor i vanliga bullformars storlekar .


När kakorna hade svalnat var det dags för garneringen. Grunden är Philadelphia ost, florsocker och margarin som vispas ihop till en jämn smet. Sen är det fritt fram att experimentera ihop olika smaksättningar. Jag valde några med Lime smak, Clementin saft ( glömde att lägga ditt clementinen på bilden). Sen använde jag lakritspulver som jag har köpt på Pandurohobby. Några kakor fick endast lakritspulver och några andra blev med lakrits och citron. För att garneringen skall stelna blir dem bäst genom att frysa dem. Min garnering blev för lös för att spritsa som dem har gjort på recpt bilden. När du tillsätter flytande smaktillsättningar kanske det blir fastare om du tillsätter mer florsocker. Jag kunde inte testa eftersom mitt florsocker tog slut.

2 kommentarer:

  1. Jag har också ett lite komplicerat förhållande till mat. Precis som du hamnar jag i svackor och använder mat som en slags tröst antar jag, sen är det så svårt att ta sig ur beteendet och börja äta bättre..
    Kul att du är med i Helgbilden igen!

    SvaraRadera
  2. Så duktig du är!
    Tyckte kakorna lät ganska avancerade att göra men de blev säkert goda!

    SvaraRadera