måndag 19 november 2012

Liten korg till flera ändamål


Genom åren har jag samlat på mig mängder av beskrivningar till olika former av handarbeten. Jag har 2 tjocka pärmar med virk och stick beskrivningar ända sedan 70 talet och fram. En hel del har jag tyvärr rensat ut och slängt. Nu kommer jag inte slänga mer, för en kompis på Facebook som jobbar i en garnaffär efterlyser virkbeskrivningar på dukar. Hon menar på att det inte finns att köpa i affären. Jag mailade henne några kopior. Hon uppmanade mig dessutom att ta väl hand om min skatt som jag äger för dem är guld värda. Funderar på att anordna en tävling på shopen med utlottning av några virkbeskrivningar. Måste bara läsa in mig lite hur jag skall gå till väga med att starta en tävling och få publicitet.

Den här beskrivningen är från 1993, det var ett häfte på 10 sidor utklippta från hemmets veckotidning. Det som gjorde mig mest förvånad var att redan för 17 år sedan tänkte vi på återbruk och göra om saker var tydligen populärt då också. Av erfarenheter vet jag att modet kommer tillbaka genom åren. Att läsa detta häftet var som den skulle vara tryckt på 2012 talet. Beskrivningen är dock otydlig eller så fattas det en sida. Jag antar att mitt val av urklipp var den virkade duken som har en spalt av beskrivning på sidans vänstersida.

Gör en söt korg, genom att linda bomullsgarn på en stomme av en lampskärm antar jag. Här får du beskrivningen på hur du smidigast gör en egen lampskärm eller vänder på den och gör en söt korg.


Jag gjorde det betydligt enklare för mig. I ett av mina skåp har jag länge haft en udda lampskärm. Jag antar att det var min farmor som gick bort för ett antal år sedan som sydde den. Det var inne att klä lampskärmar på 80-90 talet. Jag minns att farmor gick någon kurs för att lära sig detta.


Har tittat många gånger på lampskärmen och undrat vad jag kunde göra med den. Men aldrig tidigare har jag tänkt på att vända på den. För då hade jag snart insett att det blev en korg genom att bara sätta ditt ett handtag. Jag kombinerade i hopp ståltråd och en piprensare av guld virade dem om varandra och stack in dem i skärmens tyg och fäste dem i varje ände. Jag gjorde även en botten av kartong som klistrades fast med limpistolen. Praktiskt korg med klämman i botten där det går att fästa fast det du vill ha i korgen.


För att göra korgen mer dekorativ ville jag göra rosor av spets. Jag tog 12 centimeter spets som var 1 centimeter bredd och rullade ihop den som en kanelbulle.


     En klick med limpistolen på korgens tyg och tryck på spetsrosen som du samtidigt formar till.


Det går att ha flera olika saker i korgen som på beskrivningen hade dem godis eller eterneller. Jag prövade med servetter och det fungerade bra.


Det går också att göra så här med servetterna. Bara fantasin sätter gränserna. Detta är mitt bidrag till dagen
Återbruksutmaning hos Klockarbarn gå in och läs dem andra bidragen.

3 kommentarer:

 1. Sött till julbordet! Ja, spara dina beskrivningar för bövelen, man vet aldrig när de kan komma till användning.

  SvaraRadera
 2. Det var en bra idé :-) Vad kul med alla gamla virkbeskrivningar, jag önskar att jag också hade såna. Ps, för att "marknadsföra" din tävling med virkmönster så kan du tex gå med i online virkcafé som i nuläget har över 1600 medlemmar på facebook och skriva om tävlingen där. Adress: http://www.facebook.com/#!/groups/228106343896329/

  SvaraRadera
 3. Den som spar han har! Ja, man vet aldrig vilka idéer, eller undanställda saker, som kan få en renässans när man ser på dom med nya ögon. Jag har också en massa sparade urklipp och tidningar, mest från 80-talet men också en del äldre. Får nog plocka fram och kika igenom en bunt ...
  Den blev väldigt söt den där lamskärmskorgen förresten!

  SvaraRadera