torsdag 21 maj 2015

Syrensaft vad smakar den?När jag ser och känner doften av den vackra syren blomman får jag nostalgi känsla och drömmer mig tillbaka till mina skolavslutningar. Vi slutade alltid kring national dagen den 6 juni och då blommade alltid syrenlängan som jag passerade på min skolväg. Numera varierar skolavslutningarna kring datumen i juni och naturen varierar också med sitt väder från år till år. I år har det varit alldeles upp och ner. Så en hel månad förtidigt slog syrenen ut i blom. I vuxen ålder har jag haft syren parfym, doften är helt underbar. För några år sedan fick jag reda på att det gick att äta en del sorters blommor. En av arterna var syrenen. Min tanke var genast "smakar syrenen lika gott som den luktar"? Av en slump stötte ja på flera recept med syrensaft. Enligt receptet skulle saften smaka "himmelskt god". Jag var tvungen att testa innan blommorna vissnade.


Jag kan inte länka till någon speciell sidan denna gången eftersom jag har bläddrat sunt lite på webben.
Men det receptet jag som jag höll mig mest till skrev att blommorna skulle avlägsnas från stjälken. Detta var ett jobb som tog lång tid. 20 stycken blomklassar plockar du från trädet eller busken. Jag är med i flera olika trädgårds grupper på Facebook. I en av dem fick jag tips att kvistarna är bra att avlägsna för annars kunde saften bli besk.


Skölj blommorna ordentligt och låt dem rinna av. Under tiden kokar du i hop en sockerlag av 1 liter vatten och lite mindre än 1 kilo strösocker. Dra av sockerlagen från spisen och fyll på med Atamon  konserveringsmedel. Häll syrenblommorna i en stor karott och skär citron och lime i skivor och lägg i dem ovanpå blommorna. Häll sedan över sockerlagen och låt stå kallt i 3 dagar.


Efter tre dagar skall saften silas. Då har alla lila blommor blivit bruna. Spännande vad det kommer att smakar:)


Syrensaften blev inte lila och inte brun? Utan färglös eller kanske en stänk gul. Vad smakar den då? Ärligt talat det går inte att beskriva för den har sin egen smak. En ny smakupplevelse! Men den var ruskigt god eller precis som i receptet himmelskt god. Jag måste bara påpeka att den var lite för söt för min del. Vilket gör att jag späder med mer vatten när jag blandar ut den i glaset. Vid nästa skörd om ett år kommer jag att minska 2 deciliter socker. På denna satsen fick jag en hel Vodka flaska full och en 33 centerliters flaska full. Den lila flaskan gav jag bort till en god vän istället för blomma. 


1 kommentar:

  1. Syrensaft har jag aldrig hört talas om förut, men jag antar att man kan göra saft av det mesta med hjälp av socker. Jag har ju bara ett par ynkliga syrener, men häggen blommor fortfarande så det kanske är ett alternativ ...

    SvaraRadera