lördag 16 februari 2013

Uppsättning av nya gardinstänger


Jag och verktyg fungerar ofta inte så bra ihop. Det kan bero på att jag är den mest otekniska person som finns. Datorer och olika it apparater däremot har jag lyckats bekanta mig med och fått ett intresse för. Symaskinen är också ett intresse och den apparaten börjar jag bli mer och mer vän med. Här på bilden ser du en skruvdragare som min man har investerat och använder mycket. Men envis som jag är bestämde jag mig för att lära mig hantera den för jag ville sätta upp mina nyinköpta gardinstänger. Det går ju också att be mannen om hjälp men han är ju inte alltid ledig också tänkte jag att det kan ju inte vara så svårt att byta fäste på gardinstängerna när det redan finns färdiga hål. Kanske måste göra nya hål, men jag behöver i alla fall inte mäta så det blir rakt. Då hade det inte fungerat eftersom jag aldrig kan få till en exakt rak linje. Först hittade jag ett skruvdrag som passade för den sorts skruv som var till fästet. Det var en stjärnskruv. Det var bara att vrida framstycket och dra åt.


Jag började att skruva av dem gamla fästena och jag hade tur det behövdes inte göra nya hål. Men när jag skulle skruva i skruven behövde apparaten snurra åt andra hålet. Nu blev det ett problem!! Jag fick pröva alla knappar som fanns och visst där på sidan på överdelen fanns det en röd knapp ( tyvärr har jag lagt skruvdragaren på fel hål då den röda knappen ligger mot bordet) att trycka in vilket hål skruvdraget skulle snurra. 


Jag har två fönster i köket. Innan hade jag gamla gardinstänger som var platta och vita. Så här blev det med dem nya gardinstängerna. Dem gamla hemsydda paradgardinerna passade. Men dem har blivit lite fladdriga på längden. Det kan vara efter flera tvättar, jag får sy nya gardiner till köket.


Jag blev så stolt över mitt lyckade resultat i köket så jag bestämde mig för att fixa till stora vardagsrums fönstret  Där hade jag tidigare en kornisch som min farfar snickrat. Den var mörkbrun och jättesnygg. Men jag ville förnya och det kändes som rummet behövde få in mer ljus. Det blev en stor förändring i rummet efter att jag tagit bort kornischen. När jag skulle fixa upphängningen av vardagsrummets stora gardinstång fick jag däremot be om håll hjälp av min långa son. Han är snart 15 år och är längre än sin mamma.....
Vid detta byte av fäste var jag tvungen att göra nya hål och det var tur att sonen var hemma. Då fick jag lite expert råd med hur man borrar nya hål. Även det gjorde vi med samma apparat, vi bytte bara skruvdraget mot en passande borr. Kan varmt rekommendera denna lätt hanterad apparat som är mycket användbar.


Jag var tvungen att sätta upp ett tredje fäste i mitten för att det var en längre sträcka än köksfönsterna. Här passade nästan mina favorit gardiner med tulpaner som jag har köpt färdigt. Men när jag hängde upp dem blev jag förbryllade för gardinerna står rakt ut. Men jag antar att det är för att dem är för långa. I helgen skall jag fålla dem. 

2 kommentarer:

  1. Kul när man äntligen vågar närma sig de där verktygen (eller annat) som man inte riktigt kan med! Extra kul är det ju när resultatet blir bra med!! :)
    Jättefint det blev med tulpangardinerna!
    Ha det gott!

    SvaraRadera
  2. Bra gjort!! För egen del är det symaskinen som vållar mej mest ångest. Vad gäller slipkap, borr-, slipmaskin etc funkar det bättre! Paradprojektet är väl att jag lagt klinker i hallen själv, 13 - 14 kv m!!

    SvaraRadera