söndag 26 maj 2013

Effektivt mot myror


Under vintern halvåret har jag ställt den fulla bruna matavfallspåsen tillfälligt under natten på bordet på vår inglasade altan. Tidigt på morgonen dagen efter har jag slängt påsen i den bruna soptunnan  Det har fungerat bra. Men så kom värmen här plötsligt och alla små kryp vaknade till liv. Så i helgen när jag öppnade altandörren mötes jag av en otrevlig syn. Det var en hel koloni med myror under och runt om påsen. Det var mycket små myror. Dem såg ut som små ungar. Jag tycker att det är otrevligt med många myror på ett ställe.


Förra våren hade vi också problem med myror som hittade in i huset. Då köpte vi dessa myrdosor. Eftersom vi har hund är det inte lämpligt med myrr som annars fungerar mycket bra.


I dosorna droppar du i en 1-2 droppar av lockbetet som finns med i förpackningen. Jag kommer tyvärr inte ihåg vad förpackningen kostade.


Jag hade tydligen kasserat myrdosorna av misstag. Men lockbetet var kvar, så jag bestämde mig för att prova en hemma gjord dosa eller fälla. Jag hade två tomma majs burkar som jag droppade i lockbetet. Sen var det bara att vänta, studera och fota utvecklingen. Undrar om det skulle fungera? 

Den första halvtimmen såg det ut så här i burken. Alla myror gick i en stig upp på bordsbenet upp till majsburken. Då kunde jag se att dem kom från en spricka vid altandörren. Där hällde jag i vanligt salt, som också fungerar mot myror. Men inte lika effektivt. Jag lämnade altanen och var borta ungefär 15 minuter. Då var hälften av myrorna kvar i burken och hälften låg bredvid i en hög. Jag funderade då om dem hade dött. Skulle jag bli tvungen att soppa i hop dem o slänga myrliken eller? Jag gick i väg ytligare en kvart.


En timme efter att jag hade satt ut de hemma gjorda fällorna med lockbetet var det bara en fjärdedels myror kvar i burken. Myrliken bredvid burken var spårlöst förvunna. Jag studerade myrstigen på bordsbenet som var alldeles öde. Det kröp inte ut en ända myra från sprickan i altandörren. Jag gick ifrån ytligare 1 timme.Efter 2 timmar var alla myror och spår av de små djuren borta. Det ända som fanns kvar var tre döda myror i botten på majsburken. Detta var det effektivaste medlet mot myror som jag har prövat.


Vad gör medlet med myrorna? Myrorna hämtar lockbetet och för det till myrkolonin. Där används det som föda av arbetsmyrorna, larverna och drottningen. Resultatet blir att hela myrsamhället utplånas inom 1-2 veckor. Dosorna rengörs och används på nytt.

Detta inlägget delar jag med mig till Veckans helgutmaning gå in och se vad dem andra deltagarna har att bjuda på.

Du har väl inte missat min tävling Tävling med valbara priser!4 kommentarer:

 1. Ett tips att komma ihåg när sommaren fortsätter med fler o fler sittningar ute på altanen :)

  SvaraRadera
 2. Det var effektivt!
  http://blogfia.wordpress.com/2013/05/26/egeszsegere/

  SvaraRadera
 3. Blä va äckligt.. tur att det finns effektiva hjälpmedel :)

  SvaraRadera
 4. Tack för tipset! Kan vara bra att ha i sommar!

  SvaraRadera