lördag 4 maj 2013

Scones med inbakad apelsin smak



I veckan hade jag en hel vecka semester. Den var så välkommen och jag hade inget direkt inplanerat utan jag gjorde lite vad jag kände för. Men i slutet på veckan kände jag att halsen började klia. Då var min första tanke pollenallergi. Men den där allergin, var början på en förkylning som denna gången hade satt sig på luftrören. I morse när jag vaknade kunde jag knappt resa mig ur sängen. Det kändes som jag varit på gymmet. Ömheten i magmusklerna berodde på något helt annat. Det var den hemska hostan som har hållit mig vaken de senaste nätterna. När halsen började ömma blev jag sugen på te och scones med apelsin marmelad och ost. Jag dricker inte så ofta te utan det kan bli på jobbet och hemma då jag är sjuk. Ändå har jag mängder av sorter sen min dotter sålde te för skolan i julas. På bilden ser du min favoritsort. Jag passar på att visa upp Idas coola tesil också. När teet står och mogna hänger robot silen i armarna och doppar kroppen i det heta vattnet. 


Jag hade ingen apelsin marmelad hemma. I kylskåpet hittade jag istället apelsiner. Det var då jag kom på att det kanske skulle smaka liknande om jag bakar in apelsin i scones degen. För att få ut så mycket smak som möjligt från frukten rev jag först skalet och därefter pressade jag ur saften. Jag använde 1 apelsin eftersom jag bara skulle göra ett scones bröd. Det är inte så gott att äta dessa snabbröd när dem inte är färska.



Receptet har jag hittat från min hemkunskapsbok som jag hade på högstadiet. Boken är från 70-talet. På den tiden fick vi alla våra skolböcker när vi slutade. Detta är den boken som till och med har hamnat i bokhyllan och den har används flitigt med åren. Det ända jag förändrade på receptet denna gången var att jag lade till ½ deciliter vetemjöl eftersom degen blev så lös med apelsinsaften. Oj ser att det fattas en bit av receptet  Här kommer fortsättningen.

5. Blanda i mjölken, det rivna apelsinskalet, apelsinsaften, och arbeta in mjölet. 

6.Forma till en boll som du plattar ut på en smörj en plåt eller med bakpapper under. Skär med en matkniv ett kors i kakan så det bildas fyra bitar. Nagga varje bit med en gaffel.

7. Sätt in scones brödet i mitten av ugnen på 225 grader i 10-15 minuter.

Jag kan varmt rekommendera dessa scones som smakade mycket apelsin och dessutom blev dem extra frasiga. Dem äts bäst varma med smör och ost.













1 kommentar:

  1. Jag gillar också te med scones, ost och marmelad! Scones hör de få saker som jag ibland brukar baka. Att baka in apelsinsmaken var ju en annorlunda idé - det måste jag nog prova. Kul tesil!

    SvaraRadera