fredag 18 april 2014

Fyra sorters sill på mindre än 30 minuter


I år bestämde vi oss för att pröva att göra egen sill till påskbordet. Det blev både godare och billigare än att köpa i fiskbilen. Abbas sill i glasburk går inte att jämföras med den hemgjorda färska sillen som du gör själv med dessa lätta recept. På bilden ser du Senaps sill.


Grunden till alla fyra sillarna som jag skall presentera är 2 deciliter gräddfil,1 deciliter majonnäs och Abbas 
5 minuters inläggningssill som ligger i spad och är delad i mindre bitar. När du skall göra SENAPSSILL tillsätter du 1 burk Hovmästarsås, 3 matskedar senap och salt & peppar efter smak, i majonnäs och gräddfilsröran. Rör först ihop alla ingredienserna till rörorna på de olika sillsorterna innan du häller i en burk med sill utan spad. Sila av spadet och lägg i en annan skål om du planerar att göra inlagd sill annars får du hälla ur spadet i vasken.


Nästa sillsort som jag delar med mig är DILLSILL. Starta med grunden till såsen, sillen lägger du i sist. Till denna sorten tillsätter du 1 matsked svart kaviar och 1 deciliter dill.


Den tredje sillsorten är ett eget på hittat recept. Där har jag använt grunden och tillsatt 1 hackad färsk röd chili (jag använde hela frukten även kärnorna) och ½ deciliter smält honung. Jag avslutade med att lägga i sillen och smakade av om det behövdes salt och peppar. Smaken på denna sillen är en blandning av sött och hett. 



Den avslutande fjärde sillsorten är inlagd sill. Här har jag inte använt grunden. Istället har jag tagit tillvara sillspadet blandat i 1 skivad rå morot, 1 skivad gullök och ½ deciliter kryddpeppar. Inläggningen startar jag med att varva grönsaker, sill och kryddpeppar i lager på lager och avslutat med att hälla på sillspadet. I denna inläggning har jag valt att förvara i en speciell inläggningsburk.


Till dem andra 3 sillsorterna har jag valt att förvara i vanliga glasburkar som jag har återanvänt genom att diska dem noga och sedan stiliserat dem i ugnen i 100 grader i 15 minuter. Detta blir ett passande inlägg till Sinneskattens tema fredag som denna veckan är MAT.





2 kommentarer:

  1. Kul att prova att göra egen sill!
    Låter enkelt och gott!

    Tack för de fina raderna inne hos mig!
    Önskar dig en riktigt trevlig påskhelg!

    SvaraRadera
  2. Bra att kunna göra sin egen sill. Tyvärr gillar jag inte sill.

    SvaraRadera