måndag 8 september 2014

Karda ull


Hej! Nu kommer den spännande fortsättning på mitt nya intresse att arbeta med ull. Det var i lördags jag mjukstartade med ett inlägg kring materialet som är nytt för mig, se inlägget: Nytt material och ny teknik. Nu kommer fortsättningen med instruktioner så även du kan pröva tekniken. Det är roligt att sprida vårt svenska kulturarv vidare. Jag vet dock inte vad du kan få tag i karder att köpa kanske på någon aktion eller loppis. Min grannes karder är nytillverkade. Men jag vet inte var hon har köpt dem. Jag får fråga henne för jag skulle vilja ha ett par egna. Innan jag skulle starta tittade jag på denna filmen.


  Så här gick det till när jag kardade för första gången i mitt liv. Jag började med att lägga ulltofsarna på ena kardan. Sen tog jag den andra kardan och borstar upp dem lockiga hårtofsarna så dem blir mjuka, tunna och fina. Det är svårt att förklara hur jag gjorde. Det är lättare att studera filmen. Och sedan prövade jag mig fram. Det tog några gången innan jag fick in det rätta "knycket". 


Jag kardade fram och tillbaka tills ullen hade blivit så här fin. Och sen rullade jag ihop dem till korvar. Beroende på hur du skall arbeta vidare med ullen är avgörandet hur du skall lägga dem. Jag valde att pröva göra "överklädnings tekniken"(eget begreps namn). Jag gjorde fyra korvar till mitt projekt som skall bli en "Gaphals".


                                    


Eftersom jag bara har vit eller smutsig ull från grannens ull så tänkte jag att det kanske skulle fungera att färga ullen med blå karamell färg. Jag hällde i färgen direkt i det varma såpvattnet som vispades lätt upp med en liten visp.


En mindre träkula hade jag och där på kläde jag in den med ullkorvarna omlott precis som på den andra Youtube filmen. När jag sedan tvättade ullen var den formbar. Då upptäckte jag att det var alldeles för tjockt med ull. Så jag valde att klippa bort lite. Men även den bortklippta ullbiten bestämde jag mig för att bevara. Det blev långa korvar och kanske kan bli skägg till någon tomte framöver. Som du kan se så fungerade det inte att färga ullen med karamellfärgen. Den starka doften på ullen avlägsnades efter tvättningen. Ullen skall nu ligga och torka i 1 vecka innan man kan använda den. Så fortsättningen på min "Gaphals" kommer i ett senare inlägg. Det var roligt att karda. Nu skall jag investera lite olika färger för att blanda med den vita ullen till olika projekt. Detta blir en ny flik som kommer att fyllas på efterhand i bloggen. På återseende/Susanne


2 kommentarer:

  1. Jag har funderar länge på att prova på detta. Jag brinner också för det här att föra vidare hantverkstraditioner. Jag minns att min mamma hade kardor när jag var liten. Måste nog fråga efter dem. Får kryllar det av här i vår trakt så ull ska man kunna få tag på.

    SvaraRadera
  2. Spännande med ull! De ska jag utforka nån gång:-)

    SvaraRadera