söndag 21 september 2014

Smygstart med tomtarHej! Nä...inte redan, kan jag höra alla mina läsare sucka! Tomtar vill man inte se i mitten på september. Årets sista varma helg, smygstartade jag med att göra tomtar. Tomtarna är gjorda av ull och tillhör min nya hobby. Minns du att jag höll på med en "gaphals"? Hur gick det med den?


Det gick inte så bra! Meningen var att man skulle klippa ett snitt som skulle bli gapet och samtidigt plocka ut träkulan. Men det visade sig att jag har tagit för tjockt lager med ull och därmed inte kan få ut kulan. Medan jag kämpade för att få ut kulan så fick jag se att ansiktet hade fått en näsa. Ingen annan hur det hade gått till? Det var då jag bestämde att detta kan inte bli en gaphals. Jag sydde på rörliga ögon. Först broderade jag en röd mun. Men då såg ansiktet ut som ett monster. Brodyr stygnen klipptes bort. Munen fick istället bli målad med en röd tuchpenna. Fortsättningen på huvudet som jag inte vet vad det skall bli, står på mitt pysselbord och inväntar att en idé skall komma farande. Har kanske du något tips? 


Jag köpte till en rulle med röd ull för att blanda med den vita ullen som jag fick av vår granne. Den röda ullen är kardad. Men går att karda på nytt. Jag drog loss mindre bitar från den färgade ullen och blanda den med den vita ullen på kardorna. För att de två olika ullsorterna skulle blandas i kardnings arbetet. Resultatet blev en melerad rödfärg. Dessa luvorna har gjorts med samma teknik som gaphalsen, se inlägget: Karda ull. Efter att jag har lärt mig grunden hur denna tekniken går till. Kändes det som jag behövde leka mig fram med olika stommar att klä. Det är bara att spanna in i hemmet på tänkbara föremål som kan användas till stommar som kläs in med ull. Tekniken kan jämföras med betong tillverkning. En stomme som kläd in och efter torkning dra ut ullformen från stommen och låt torka vidare.


Formarna som jag hittade till tomteluvorna ovan var dessa. Till den större tomten på första bilden i ilägget har jag använt toppen på klisterburken. Detta blir mitt bidrag till dagens Helgutmaning.
På återseende/Susanne


7 kommentarer:

 1. Så kul med pyssel! Min gammelfaster växtfärgade ull och gjorde sedan tavlor genom att lägga ull i olika form tills det blev en bild av ett landskap.

  SvaraRadera
 2. Söta figurer!! Inte det man tänker på redan nu förstås...

  SvaraRadera
 3. Vilken kreativitet måste vara roligt att pyssla med.
  Det ska börjas i tid och det tar väl lite tid att göra några tomtar;-)

  SvaraRadera
 4. Varför inte göra tomtar om man känner för att pyssla? Snart nog börjar julskyltningen!
  Ha en skön vecka!

  SvaraRadera
 5. Det är så roligt med pyssel, spelar ingen roll om det är julinspirerat. Många har redan börjat göra julkort så du är inte unik i det avseendet.

  SvaraRadera
 6. Härligt att pyssla och det går alldeles för fort fram till jul Ha dé gott! Elisabeth

  SvaraRadera
 7. Hahaha... ja så tänkte jag faktiskt.. redan? Fina är dom i alla fall!

  SvaraRadera