söndag 7 augusti 2011

Den första skörden av potatisen


Förr var det väldigt noga med att man både förgrodde potatisen och att man satte den runt 1 maj. För att man skulle ha färsk potatis till Midsommar. Många gör väl likadant fortfarande. Men vi lyckas aldrig få i dem så tidigt eftersom vi oftast inte har grävt landet på hösten som man egentligen skall göra. Det gör att det är mer jobb innan vi kan sätta potatisen. 


I år var vi extra sena med att få i potatisen. Dem kom inte i förrän veckan efter Midsommar. Eftersom det tar ungefär 1 månad innan potatisen går att skörda gjorde det att vi inte kunde skörda från första veckan i augusti. När potatisblasten har vissnat ner vet man att potatisen är färdig. Vi har satt cirka 5kg potatis. Det finns säkert flera olika redskap att ta upp potatisen med. Jag använder denna sort som på bilden. Det är ett gammalt redskap som jag har ärvt av min farmor.
Under varje potatisstånd brukar det vara ungefär 6-10 potatis. 
Men vi hade bara 2-5 stycken på varje stånd. Så antingen har vi inte grävt tillräckligt djupt och då finns det mera potatis att hämta eller så kanske potatisen behöver utvecklas mera. Så för att få ihop denna mängd potatis som är i baljan fick vi ta upp 6 stycken stånd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar