fredag 5 juni 2015

Smulpaj med rabarber


Paj kan göras på många sätt. En av de snabbaste och enklaste sättet anser jag är smuldeg. Pajen blir frasig på ytan och det går att variera smaksättningen med de bär eller frukter som du vill ha.


Här är receptet på smuldegen. Jag valde bort nötterna och bytte ut grahams mjölet mot havregryn. Jag tycker att havregrynet gör pajdegen extra frasig.


Mängden på bär eller frukt anpassar jag alltid till den formen jag planerar att använda. Här har jag använt min av fyra rabarber stjälkar som jag först drar av alla yttertrådarna.


Därefter delar jag rabarberna i 1 centimeter bitar och häller på 1 deciliter strösocker. För rabarberna är så sura så det krävs mer socker än andra bär och frukter.


Där efter blandar du i en skål ingredienserna till smuldegen. Genom att först dela margarinet i mindre delar och häll sedan över de övriga ingredienserna se receptet ovan. Därefter arbetar du in margarinet in i mjölet med en gaffel eller med dina fingrar. Degen skall inte gå i hop utan den skall vara som smulor. Strö sedan över smuldegen över rabarberna. Så det blir som ett täcke över. Grädda i ugnen på 225 grader i ungefär 10-15 minuter. Eller tills den har fått färg.


Servera med vaniljsås. Enkel hemmagjord vaniljsås hittar du i inlägget: vaniljsås utan konserveringsmedel
1 kommentar: