måndag 9 mars 2015

Bakat bröd med filmjölk
                                                               Hej!


Ibland när jag bakar bröd följer jag recept. Men det händer lika ofta att jag experimenterar med de ingredienser som jag har hemma. Dessa bröden blev ett eget hopkört recept. Eftersom jag inte hade planerat mitt bak visste jag knappt vad som fanns i skafferiet  Men för att det överhuvudtaget skall fungera att baka bröd bör du ha jäst (färsk eller torrgäst) och någon vätska. Om du bara lär dig grunderna i bakning av bröd så är det inte så svårt att stoppa i vad du har hemma. Jag hittade en påse (l50 gram) med torrgäst. Det är bra att ha den formen på jästen hemma. Eftersom den håller sig flera månader. 

                                                                  Receptet

De övriga ingredienserna är 5 deciliter filmjölk, 50 gram margarin, 2 tsk salt (finns inte med på bilden),1 matsked flytande honung, 1 deciliter av min fröblandning från basmuslin. Se länken efter första bilden i detta inlägget. 1 liter vetemjöl, 5 deciliter havregryn och 2 deciliter torkad frukt med aprikos och russin.Jag började med att smälta margarinet i en kastrull och hällde sedan på filen. Blandningen skall bli 37 grader varmt eller finger varmt.


Jag har aldrig tidigare bakat med torrgäst och det kan jag poängtera att det skiljer säg en del i tillväga gångsättet. Deg vätskan (margarinet och filen kan vara något varmare 40-45 grader). Den stora skillnaden är att alla torra ingredienser blandas ihop först sedan fyller du på med det blöta av olika slag som honung och degvätskan.


När jag hade hällt på hela degvätskan var degen alldeles för löst. Så då hällde jag bara i mera mjöl och havregryn.


Efter en stund hade det bildats en deg. Nu behövde degen villa eller jäsa i 1 timme med en övertäckt kökshanddukar på en dragfri plats.


                                              När degen var färdig jäst såg den ut så här.


Jag tryckte ut den färdig jästa degen i bakformarna. Sedan fick bröd jäsa ytligare en stund, ca 1/2 timme. Med ett litet putt med en finger på degens yta kan du avgöra om degprocessen är färdig. Degen skall då snabbt gå tillbaka den degen går tillbaka. Det var läge att skjuta in formarna i ugnen på 200 grader i 30 minuter.


När timen ringer tittar jag med hjälp av bakstickan om den är torr. Då är det läge att ta ut bröden och nu lägger jag över dem på bakgallret för att svalna med en handduk över.

1 kommentar:

  1. Vet du vad, jag är 41 år och jag har aldrig lärt mig baka sådant som måste jäsa. Testade för en så där 15 år sedan men det gick åt h-vete. Sen dess har jag konstant hållit mig till scones, muffins och annat som inte behöver jäsa. Kanske är det dags för mig att testa igen nu :)

    SvaraRadera