lördag 8 mars 2014

Kokosrulltårta fylld med citron och lakritskräm


Vilken kontrast det blir mellan mina inlägg. I mitt senaste inlägg berättar jag om hur det går med min bantning. Där poängterar jag mina mål framöver som är att sluta att fuska med att små äta bakverk. I dagens inlägg delar jag ett recept på ett hembakat bakverk. Detta är i och för sig en lite nyttigare variant. Med nyttigare menar jag inget vitt socker utan rårörsocker och lakritspulver. Rulltårtan är mindre söt men mycket god. Lakritssmaken är inte så framhävande utan är mer som något som växer fram.


Ursprungs receptet har jag hämtat från "Lätt och Läckert". Sedan har jag som vanligt experimenterat och ändrat i receptet. Det enda som jag har ändrat är att jag har bytt ut det vita sockret mot rårörsocker och lakritspulver. ( på burken står det att lakritspulver har en sötma och kan användas i bakverk för att minska det vanliga sockret).

                             

Till botten har jag använt 3 ägg, 1 ½ deciliter rårörsocker, 3 deciliter riven kokos, 3/4 deciliter potatismjöl och 1 ½ tesked bakpulver. Sätt på ugnen på 225-250 grader.


Vispa ägg och socker poröst. Blanda potatismjöl, bakpulver och kokos och vänd ner i smeten. Bred ut smeten i en lågpanna kläd med smörat bakplåtspapper. Sätt in längs upp i ugnen i ungefär 5 minuter.


När kakan är färdig gräddad stjälp genast upp den på en plåt med bakplåtspapper. Låt stå och kallna! Under tiden blandar du ihop fyllningen. Till fyllningen har jag använt: 3 ägg, ½ deciliter rårörsocker och ½ deciliter lakritspulver (finns att köpa på bakavdelningen i matbutiken), 1 citron, 1 tesked potatismjöl och 50 gram margarin. 


Vispa ägg, socker och lakritspulver poröst.Riv skalet från den tvättade citronen. Dela den och pressa ut saften från frukten. Blanda i citron ingredienserna i äggsmeten. Häll smeten i en kastrull och tillsätt potatismjölet utrört i lite kallt vatten. Låt smeten sjuda på svag värme tills den tjocknar.


Bredd ut krämen på kakan och rulla i hop den på långsidan till en rulle.
Lycka till!

2 kommentarer:

  1. Mmmm.. här har du en gom som inte säger nej till citron och lakrits!! Spännade rulltårta!

    SvaraRadera
  2. Hej vilken fin sida du har. Rulltårtan ser verkligen god ut, den måste jag prova på att göra någon gång.

    SvaraRadera