söndag 21 februari 2016

Dundermedicin


Vabruari som är det nya smeknamnet på februari eftersom det är den månaden då alla sjukdomar härjar som mest och många är hemma med sjuka barn. Först blir barnen sjuka och sedan föräldrarna och alla andra runt omkring. Nu går influensa med feber och förkylning och även vinterkräksjuka. Visste du att det finns förebyggande för att slippa dessa baciller? Både förebyggande och stoppar när du väl har blivit smittad.

Om du äter ingefära dagligen så stärks ditt immunförsvar. Roten är även bra för motverka magkatarr. Mer nytta som ingefäran gör för din kropp kan du läsa i denna artikel från Svenska Dagbladet.
Men hur smakar denna roten, som finns att köpa färsk, torkad och malen? Roten smakar en blandning av söt och starkt.  Du kan använda ingefäran i matlagningen. Jag brukar också riva roten och blanda den med krossad kardemumma och kanel. Blandningen äter jag varje dag på muslin. I detta inlägget skall du också få receptet på dundermedicinen som du kan dricka varje dag kallt eller varmt. Om du har ont i halsen rekommenderar jag den varma varianten. Skillnaden på den varma och kalla är att den varma river till mer i halsen. Smaken är mer het och påminner om whisky.


200-300 gram färsk ingefära
1 liter vatten
1/2 deciliter flytande honung
2 citroner

 • Skölj ingefäran noga och riv grovt med ett rivjärn. Du behöver inte skala den. 
 • Lägg ingefära rivet i en kastrull tillsammans med vattnet och låt koka i 20 minuter

 • Sila av, pressa ut saften ur citronerna och häll saften och honungen i ingefärsvattnet. Vispa runt.
 • Häll över drickan i en tättsluten flaska. När drickan har svalnat förvara den i kylen. 

För en vecka sedan fick jag feber och hade förkylnings känsla med ont i halsen och näsan började rinna. Då hade jag hunnit äta ingefära i 14 dagar. Min tanke var, "hjälpte inte ingefära så bra som det sägs?" eller "är det för att kuren ännu inte har hunnit att verka?". Jag startade genast en kur med dundermedicinen. Två dagar senare var jag helt frisk! Helt otroligt effektivt!

Lycka till!5 kommentarer:

 1. Jag läste att man inte ska hetta upp ingefäran mer än till 60° för annars förstörs dom bra ämnena, stämmer inte det? Mvh Susanne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä jag tycker inte det stämmer! För mig personligen hjälpte det att dricka ingefäran varm.

   Radera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 4. Humm jag får nog testa det! Har inte tänkt på att man kan riva den i filet...Borde rädda min innan den springer ut själv:-)

  SvaraRadera