söndag 1 maj 2016

Gamla växter får nytt livI dag hade vi en solig, halvvarm dag. Jag kände i luften redan under morgonens hundpromenad att det skulle bli ett strålande vårväder. Hundpromenaden som verkar bli kortare för varje dag. Peppers kropp börjar krångla. Det är en jobbig tid som ligger framför oss med känsliga beslut, För 1 månad sedan blev han 10 år. 

Strax innan lunch kom jag ut igen för att ta i tu med den vildvuxna trädgården. Vi har mycket jobb framför oss. Idag blev det kullens tur att få bort det gamla gräset och bort krafsning av mängder av ogräs. Det finns en fördel att trädgården har varit mer o rörd de senaste åren. Det är att det har dykt upp nya arter. Här är en kvist som jag inte känner igen. Lite otydlig på bilden. Men kanske du kan namnge den?


Under det gamla gräset och ogräs hittade jag smultronen. Dem har varit inbäddade en tid och ändå lyckats spridda sig. Lite smultron kommer det säkerligen att bli i sommar. Gott som efträtt eller ha på frukostfilen.


Kullen är en ö som finns mitt på vår platta gräsmatta. Bakom kullen finns denna röda buske som jag inte minns namnet på. Busken dog för något år sedan. Den blev kvävd av vildkaprifol som hade tagit sig in i trädgården. Förra året fick jag se att det hade kommit skott och hoppades att dessa skulle ta sig. Min glädje blev stor i år när jag upptäckte att skotten blommade. Jag fick också se att även kaprifolen hade fått skott och var återigen påväg att kväva den lilla nykomlingen. 


Alldeles bakom den röda nykomlingen växer Forsythian. Den är så gul och tätt.


Efter några tömningar med ogräs i komposten värmde jag rester av helgens Tacogratäng och satte mig ute och njöt av lunchen. Det blev en extra njutning att äntligen bli frisk från viruset jag har haft i några dagar. En åkomma med illa mående och feber.


På väg in mot ytterdörren nedanför vårt stora stenparti har en annan sorts Påsklilja slagit ut. Visst är den vacker? Detta blir mitt bidrag till dagens Helgutmaning.5 kommentarer:

 1. Den rödblommiga är rosenrips, men den första pinnen kan jag inte se vad det är. Mysigt med trädgårdsjobb i vårvärmen!

  SvaraRadera
 2. Tack Annie! för namnet på busken. Rosenrips, precis de minns jag nu.

  SvaraRadera
 3. Det tar sig, våren är på väg.

  SvaraRadera
 4. Vad mysigt med trädgård! Gratis motion dessutom :) Hoppas Pepper mår bättre nu!

  SvaraRadera
 5. Åh det är ju rosenrops. De är vackra och blommar på bar kvist tidigt. Grattis att den tagit sig trots allt. Visst är det roligt att besiktiga sin trädgård om våren och se vad som tagit sig och vad som behöver kompletteras.

  SvaraRadera