Jag hade en arbetskollega som hete Lydia för ungefär 20 år
sedan som blev god vän. Det är en vän som jag tappade kontakten med och som jag
inte har lyckas spåra. Jag tänker ofta på henne och saknaden är stor. Men varje
gång jag gör våfflor av smeten från receptet som jag fick från Lydia kommer minerna
av alla trevliga stunder vi hade ihop tillbaka. I helgen festade vi till med
våfflor, grädde och sylt.
Jag fick mitt våffeljärn när jag flyttade hemifrån vid 22 år
ålder. Våffeljärnet håller än i dag trots sina 23 år. Förutom våfflor så
fungerar det även att göra toast i järnet om ni inte vill investera ett
smörgåsjärn också.
Jag använde receptet till vänster det blev 10 våfflor. Du
börjar med att smälta margarinet och häll sedan mjölken i en bunke och blanda i
det smälta margarinet. Därefter blandar du i en annan bunke de torra ingredienserna
och rör ner det lite i taget i mjölken och margarin blandningen.
Här är ingredienserna, det ända som saknas på fotot är
vaniljsockret som var slut hemma hos mig så jag valde att tillsätta lite
strösocker istället. Men jag kan varmt rekommendera vaniljsocker istället som
förhöjer smaken. Jag har dessutom bytt ut vetemjölet mot glutenfritt mjöl
eftersom min son Christoffer är glutenintolerant.
För att smeten skall bli slätt och klumpfri vispade jag med
elvispen och mellan jag gräddar varje våffla använde jag en ballong visp och
rörde runt med. Eftersom jag aldrig har gjort denna våffelsmet i vetemjöl har
jag ingen aning om att den beter sig som den glutenfria smeten. För den
glutenfria smeten sväller och blir tjockare. Då brukar jag späda med mera mjölk
mellan gräddningen för att smeten skall behålla sin konsistens.
Våffeljärnet har jag på spisen när jag gräddar. Det går
ganska snabbt att få lagom temperatur på järnet så fort man har satt i strömbrytan
i vägguttaget. Då fälls våffeljärnet upp och penslas med margarin på båda
sidorna.
Det är lagom att använda 1 deciliter till varje våffla.
Häll smeten i mitten på järnet så flyter den ut själv.
Stäng sedan igen locket.
Efter 2-3 minuter är våfflan färdig, ta upp den och lägg på
ett galler så den behåller sin frasighet.
Lägg inte våfflorna på varandra när dem är varma. Täck över
med en handuk om du inte skall äta dem förrän all smet är gräddad.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar