torsdag 13 december 2012

Det skall bli hemmagjord senap


                                      Vad skall detta bli? Det ser inte så aptitligt ut....



Det du ser på bilden ovan innehåller dessa frö. Blandningen som skall stå över natten skall bli hemmagjord senap. Det är första gången jag gör egen senap. Jag är mycket nyfiken hur den kommer att bli och smaka. Receptet tog jag från http://receptfavoriter.se/recept/hemgjord-senap-julsenap.html. Jag hade däremot inte tänkt mig att göra 3 burkar med senap. Så jag kommer att experimentera lite i mängden av receptet.


Dessutom visade det sig att jag endast hade 1/4 dels deciliter gula senapsfrö hemma. Så jag använde mängden gula senapsfrö (1/4 dl) och dl svarta senapsfrö.


Dem blandade fröna hällde jag i en lite kastrull och hällde på vatten så fröna täcktes och kokade sedan på svag värme i 2 minuter.


                                   När jag hällde av vattnet upptäckte jag att fröna hade svält.


I receptet står det att fröna skall "krossas grovt" med en mortel eller en matberedare. Jag bestämde mig för att pröva med morteln. Men det är inget jag rekommenderar  För det tar evigheter innan alla fröna har krossats. Jag gav upp redan efter första matskeden. 


                  Istället fick det bli sista alternativet, matberedan. Jag blev klar på 2 sekunder..... 
                  När fröna var krossade lade jag över dem i en stor skål och fyllde rikligt med kalt vatten och 
                  täckte över med ett plastfolie. Detta blir ett passande inlägg till sinneskatten tema fredag mat.
                  Och glöm inte att följa med i morgondagens fortsättning på min senaps tillverkning!


15 kommentarer:

  1. Hm, en riktig utmaning! Att göra egen senap, menar jag, men du kanske är proffs. :)

    SvaraRadera
  2. Ja det var mycket jobb för att få senap. Hoppas den blev god.

    SvaraRadera
  3. Ja det är ju himla gott med senap, är den sedan egentillverkad blir det ju ännu bättre.

    SvaraRadera
  4. Så duktig du är! Vi har funderat någon gång på att göra egen senap men det har aldrig kommit längre än till tanken. Och tur väl det när jag ser vilket jobb det är! Men blir säkert gott!
    Ha en skön helg!

    SvaraRadera
  5. Så mycket pyssel med senapen! Den blir säkert jättegod! Nästa jul är du proffs och då går det mycket snabbare. Lycka till med fortsättningen!

    SvaraRadera
  6. Min mamma brukar alltid göra senap till jul och den är såååå god. Det tror jag att din också kommer att bli. Lycka till med tillverkningen! :)

    SvaraRadera
  7. Vad härligt med egengjord senap! Skulle vara roligt att se den färdiga senapen också! :O))

    Jo, katter äter choklad, liksom hundar, men det är inte nyttigt för dem så de får inte äta stora mängder av det.

    Ha en skön helg!

    SvaraRadera
  8. Tydliga instruktioner och bilder! Fin tolkning. :-)
    Kanske skulle jag också göra senap? Men tror inte jag gör det nu till denna jul. Får väl kolla in din fortsättning. :-)

    SvaraRadera
  9. Spännande och kul att göra egen senap. Hoppas den smakar bra. Tack för instruktionerna :0)

    SvaraRadera
  10. Jag har aldrig provat att göra senap, det måste jag nog se till att göra nu till jul.

    SvaraRadera
  11. Egengjord senap, vilken fin tolkning! Jag kan tro att mortel inte funkar till att krossa de hårda senapsfröna. Innan matberedarens tid använde man en tung kanonkula som fick rulla runt i ett stort halvdjupt uppläggningsfat i knäet tills fröna krossats :)

    SvaraRadera
  12. Jag har sådan tur att jag får egengjord senap av en god vän. Supergott!

    tror kanske att du är intresserad av min hantverksblogg som är min huvudsakliga blogg....
    http://pysselfarmor.bloggplatsen.se/

    SvaraRadera
  13. Jag brukar också göra egen senap med hjälp av en skål och en gammal kanonkula där jag krossar kornen.
    Det är kul och gott att göra egen då man får den som man vill.
    Ha det bra!
    Kram Kakan

    SvaraRadera
  14. Mycket jobb för att få egengjord senap.


    http://stumpansgott.blogspot.se/2012/12/mat_17.html

    SvaraRadera