söndag 8 december 2013

Surdegsbröd ett lyckat expriment!



Nu börjar bloggens adventskalender fyllas med bilder så nästan hela tomten inte längre syns. Dagens inlägg nummer 9 är resultatet kring min surdegsdeg. Den 4 december satte jag en surdeg på jäsning för första gången i mitt liv, se inlägget: Processen av en surdeg Jag har ingen kunskap om bakning med surdeg tidigare. Det ända erfarenheten jag har av surdegsbröd att dem är goda och nyttiga. Jag trodde att surdegen skulle vara som en tillsats i vanligt grundrecept på bröd. Men där hade jag fel! Jag kanske skulle ha frågat Sara-Lotta som kommenterade mitt surdegs inlägg. Hon hade tydliga kunskaper om ämnet.


Mitt surdegs recept har jag hittat i boken "Enklare bröd" av Martin Johansson. I boken står det att surdegen används istället för jäst. Ett annat alternativ är att mängden jäst minskas och både surdeg och jäst skall lyfta degen. Mjöl mängden är också betydligt mindre än i ett traditionellt grundrecept på bröd.  Jag beslöt mig för att inte följa något recept utan kombinera ihop ett eget. Eftersom jag trodde att allt skulle bli totalt misslyckat så brydde jag mig inte om att dokumentera receptet som jag brukar göra. Jag kommer inte ihåg mängderna som jag lade i. Däremot minns jag ingredienserna som var: honung, salt, russin, mina muslie fröblandning, 25 gram blå jäst, hela surdegen, chiapsyl, rågmjöl, kallt vatten, rågsikt och vetemjöl. I boken läste jag att kall jäsning skulle vara bra. För mig var den metoden helt ny. Den fungerade mycket bra!


Brödet blev enormt saftigt och gott! Det som skilde mina tidigare bröd som jag bakade med chiapsyl var att detta brödet gav mycket mer mättnadskänsla. Och det var en mättnads känsla som varade i flera timmar. Detta inlägget delar jag med mig till helgbilder, gå in och se vad de andra deltagarna har att bjuda på från sina helger.


3 kommentarer:

  1. Surdegsbak i helgen, oj vad det låter gott! Alltid kul att testa något nytt och du blev ju riktigt nöjd med ditt bröd!

    SvaraRadera
  2. Vad kul att det gick bra! Är ju så himla gott. Jag bakade receptet som står bak på grovt rågmjölspacketet (Kungsörnens) i flera år. Var favoritbrödet. Sen hade jag en sommar när jag försökte få till en surdegskultur bra nog att baka på utan jäst. Fick nästan till det i slutet. Borde nog låna en bok, typ Enklare bröd =)

    SvaraRadera
  3. Tack för era kommentarer och ett extra tack till Sara Mattson för tipset med receptet på mjölpaketen!

    SvaraRadera