söndag 27 april 2014

En larv på promenad och maskar i rabarberlandet


Det har varit en händelserik helg, (gå in på länken för att se vad de andra deltagarna i helgutmaningen har bidragit med), det har varit mycket sol och sommarvärme. Jag startade min trädgårds dag med jeans och t-shirt men snabbt fick det bli ett byte till shorts och linne. Större delen av söndagen tillbringade jag i rabarberlandet. Jag måste erkänna att här var det ganska ovårdat sedan förra året. Det gjorde att det tog så många timmar att rensa och få i ordning. Efter att jag hade fått bort alla blad som inte var rabarberblad, gräs runt om och alla rötter. Fyllde jag sedan upp med ny jord och gjorde en avslutande kant med några tegelstenar. Efter den näringsrika kompostjorden med mängder av daggmaskar gödslade jag med algomin (ekologisk grönsaksgödsel) Gödslet består av vita korn som strös runt rabarberna. Det är viktigt att vattna direkt efter så att korna löser upp sig för att få effekt på växtligheten.


Vi har två slutna komposter för mat och trädgårdsavfall. Jag rekommenderar att skaffa två komposter för en behöver stå och gotta till sig 1 år utan någon aktivitet i behållaren. Så har du alltid en som används under tiden. I flera år hade vi bara en kompost och bara en gång har vi tömt den. För avfallet tog långtid på sig att bryta ner ordentligt. Förra året köpte vi kompost nummer 2. Då fick kompost nummer 1 stå och vila och i år är det dags att tömma den. När det är dags för att hämta jord finns det spärrar i järn som spänns loss och därefter plockar du bort ena gaveln och börjar tömma önskad jord mängd. Det gick bara 1/4 del jord åt till rabarberlandet. Sedan var det lika smidigt att sätta tillbaka gaveln och sätta fast spännena igen.


Förutom rabarberlandet så hann jag med en liten bit i stenpartiet också. Där fick jag se två konstiga figurer som jag först trodde var två rötter. 


Det visade sig vara två larver. Här ser ni den ena i rörelse. Jag vet inte vilken sorts larv det är. Vet du?5 kommentarer:

 1. Härligt att få börja husera på tomten .

  SvaraRadera
 2. Härligt med trädgårdsarbete i det underbara vårvädret!

  SvaraRadera
 3. ...och så himla fint det blev... :)

  SvaraRadera
 4. Vilken härlig helg! Så skönt att få ordning i landet och sen när man kan börja skörda så kan man njuta ännu mera! Kompost är bra!

  SvaraRadera
 5. Så fint du gjort och så härligt att få vara ute och greja i trädgården! Jag har bara en vanlig trädgårdskompost och den är tyvärr inte stoltheten i min trädgård, ska se om jag får bättre ordning på den i år.

  SvaraRadera