onsdag 7 maj 2014

Inte så nöjd med byxorna


Det var flera månader sedan jag startade mitt projekt med att sy egna långbyxor. Tyget var ett av samlingarna jag hittade hemma. Jag som har dålig kunskap om tyg det gör att jag inte kan svara på vilken sorts tyg jag syr byxorna i. Det är i alla fall ett "kill och stick tyg". Det blev Symöte sent igår, så jag stoppar in detta inlägget idag istället. Det sista som var kvar att göra på mina första sydda långbyxor var fickor. När jag började att läsa i min bok om sömnad under kapitlet om fickor blev jag förvånad hur många olika modeller det finns och aldrig någonsin har jag reflekterat över detta. Nu öppnade det sig en ny värld för mig vid besöken i klädbutikerna.


När jag skulle dra ihop midjan med vecken blev det inte så bra. Vecken är alldeles för långa. Jag sprättade lite, men inte tillräckligt tydligen. Ja i boken om fickor att de kan vara en dekoration, men dem kan också fungera för att dölja något till exempel mina veck. Fickorna kunde ha fyllt en döljnings effekt om dem hade varit längre. Jag gjorde ett annat stort misstag när det gäller fickor och det är att fickorna inte blev i samma storlek.


Baktill blev det också misslyckat. För många rynkor här, fickorna något jämnt stora, men dem har fått olika former. Den ena fickan är mer rund och den andra i en mer rakare modell. Nu undrar säkert du om jag inte använde mallar. Det gjorde jag, men när jag skulle vika in kanterna på fickorna blev det olika former och storlekar. Det syns klart att jag bara är en nybörjare med att sy kläder. Detta var mina första långbyxor där jag har lärt mig genom boken att rita mönster, sy i dragkedja, göra knapphål, göra veck, göra fickor och göra en linning. 


Det ända som är kvar innan jag kan börja att använda byxorna är att zick zacka alla sömmar som trådar sig kopiöst mycket. Detta är inget tyg att rekommendera. För att dölja mina fula fickor kommer jag att ha en lång tunnicka över. Nu kommer jag att belöna mig själv med ett inköp av stretchjeans tyg för att sy ett par skönare byxor. Har också planer på att sy ett par leggings. Finns det någon tyg expert som läser detta inlägget som vet vilket sorts tyg jag skall köpa då?
                               
5 kommentarer:

 1. Det är ju superbra att du gjort alla misstag i ett tyg som ändå inte var skönt... Ta med mönstret till tygaffären eller kolla om det inte står på vad du ska ha för slags tyg. Sen är det ju frågan om man är en naturmaterialmänniska som jag som börjar svettas bara man nämner "syntet" eller om man tycker syntet är helt okej. En gammal sanning är att blandningar mellan syntet och naturmaterial blir noppiga med tiden. Om man vill veta om ett gammalt tyg är det syntet eller naturmaterial kan man ta ett hörn mellan framtänderna och gnida lite fram och tillbaka - syntet liksom gnisslar och känns otäckt. Tycker jag i alla fall. Ett tyg som smälter om man håller in en liten remsa i en låga är också syntet, det är ju så man ger "siden"-band av nylon en hållbar ända.

  SvaraRadera
 2. Tack för kommentaren! Du har ju otroliga kunskaper med tyg. Aldrig skulle jag kunna drömma om att jag skulle smaka på tyget för att avgöra vilken sort det var. Tack för rådet detta skall jag pröva!

  SvaraRadera
 3. Skulle också fråga i affären, men min erfarenhet säger mig att bomullstyger är lättare att sy i för de har mer stadga än stretch o syntet.

  SvaraRadera
 4. Först och främst måste du ha ett mönster med bra passform och i rätt storlek (du gjorde alldeles för stora byxor). Kolla på biblioteket om dom har tidningar med mönster (Allt om handarbete eller Burda). Välj enklast möjliga modell i ett tyg med stretch (som mina wct-brallor) Gör ett provmönster av ett kasserat lakan så du kan justera till rätt passform (sy med långa stygn så det är lätt att sprätta). Viktigast att få grenen bra, vidden justeras i yttersömmarna. Som andra tipsat om, fråga i tygaffären så kan dom rekommendera ett tyg. Till leggings ska det ju vara trikå med elastan.

  SvaraRadera
 5. När du kommer till att vilja sy mer avancerade byxor, som jeans, så rekommenderar jag att du går en kurs. Fråga studieförbunden på orten om dom kan ordna en jeanskurs, det finns säkert fler som skulle vara intresserade. Även om det kostar mer än att köpa ett par jeans så skulle du få ovärderliga kunskaper som du har nytta av för kommande syprojekt, och ett mönster som passar och kan varieras för olika behov.

  SvaraRadera