söndag 1 april 2012

Ett annorlunda dopkort


Vi fick en inbjudan om dop till mitt kusinbarn William som skulle döpas. Det gjorde att jag bestämde mig för att skapa ett dopkort. Jag brukar alltid skaffa Panduro katalogerna för där finns mycket tips och jag sparar dessutom alla för att ha att gå tillbaka till. Av gammal erfarenhet vet jag att trender kommer och går. Ena året är det populärt att sticka och nästa år är det inne att tillverka egna kort och sen kan det gå flera år då kommer trenderna tillbaka.


Jag tog fram några kataloger och började bläddra för att söka om det fanns tips på dopkort. Men där fanns inget. Så istället gick jag ut på nätet och googlade på dopkort och fastnade för en länk som var till en blogg:
http://mariaroos.bloggsida.se/blogginlagg/4-gamla-dopkort-som-inte-blivit-dokumenterade

Jag utvecklade Maria Roos dopkort och gjorde den till en egen modell.
Jag började med att vika ett blått lite tjockare A4 papper på mitten på långsidan. Sen ritade jag en dopklänning med en blyertspenna och klippte ut den.


I min spets låda har jag mängder av olika storlekar och sorters spets. Jag använde mig av en bredare spets till kortet som jag klistrade fast med detta klistret. Jag upptäckte en nackdel med denna klistersort att det inte var färglöst när det torkade. Om du funderar på att göra detta dopkort rekommenderar jag ett annat klister. Välj då ett klister som inte syns när det torkar.
Förutom att jag satte spets på kanten av armarna så avslutade jag även klänningen med en bit spets.


Baksidan av dop klänningen satte jag ingen spets. När klistret hade torkat och spetsen satt ordentligt fast vände jag på kortet och klippte bort spetsen som stack utanför pappret.På midjan av dopklänningen klistrade jag fast ett brett sidenband som gick runt om klänningen. Jag startade då med baksidan av klänningen, där jag strök ut ett lager med lim så brett som sidenbandet var och satte ditt bandet. Därefter vände jag kortet till framsidan.Jag stök på lika brett med klister på kortet på framsidan. När jag tryckte på sidenbandet avslutade jag med att knyta en rosett mitt på magen av dopklänningen. Men det var problem att få sidenbandet att fastna med en gång. Så jag använde mig av tyngder som saxarna för att bandet skulle stanna kvar tills klistret hade torkat ordentligt.Sen fick dopkortet stå på tork några dagar och där efter fick jag skriva vem kortet var från på baksidan. Men det kan vara lika snyggt att göra det på klänningens kjol mitt fram.


3 kommentarer:

  1. Jag borde också göra ett dopkort men har inte kommit på hurudant ännu, det här skulle ju vara en idé... Måste fundera på saken!

    SvaraRadera